Министри и депутати от ГЕРБ коментираха позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че социалистите подкрепят програмата за саниране на жилища.

"Поредният катарзис, който БСП изживя. Това е най-социалната, най-икономическата програма, която е провеждана в полза на българското общество. Беше опорочавана в продължение на година от БСП по явни и подмолни начини Убеждаваха хората да не се включват, саботирайки тази възможност за намаляване на сметките и увеличаване на себестойността на всяко едно жилище. Те се опитаха да присвоят тази програма", заяви депутатът Георг Георгиев.

Вчера министър Лиляна Павлова уведоми кметовете, че е ресурсът от 1 милиард лева за безплатното саниране е изчерпан. И предложи на местните власти да спрат сключването на нови договори по националната програма. Днес сутринта обаче стана ясно, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна.

Делян Добрев също припомни, че преди година и половина е имало голяма съпротива от страна на БСП.

"Какви ли не слухове имаше -  че ще им се вземат апартаментите, ще им се вдигнат данъците. Днес изведнъж разбираме, че БСП много харесва тази програма. Явно БСП в опозиция и управляващи са две различни понятия", каза Добрев.

Той посочи, че има над 3 400 подадени заявления за финансиране по програмата. Според нея програмата е успешна, защото има конкуренция между общините и етажната собственост.

"Намерения да променят програмата ме притесняват. С промените, които смятат да наложат, те ще я провалят. Готвят се да централизират програмата така, че тя да не работи", каза Добрев.

Регионалният министър Лиляна Павлова разказа, че първоначално одобреният финансов ресурс е 1 млрд. лв. До вчера тя е била изпълнена за 985 млн. лв. Павлова каза, че трябва да се одобрят от парламента още 1 млрд. за следващата година. Дотогава временно ще бъде преустановено сключването на договори.

"Гражданите искат да участват в програмата. Хората приемат, разбират и харесват програмата. Тя е само с ползи и позитиви за българските граждани. До момента е достигнала до половин милион българи", каза Павлова.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че към момента няма увереност дали програмата би получила подкрепа от парламента за разрастването й, а ГЕРБ няма необходимия политически капацитет за това.