„ГЕРБ категорично е застанала с позицията да се съобразим с тези над 2,5 млн. български граждани, които дадоха гласа си за мажоритарната система. Колкото по-скоро започне разглеждането на промените в Изборния кодекс, толкова по-добре".

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента, но не отговори конкретно на въпроса дали партията ще прегърне промените в Изборния кодекс, подготвени от омбудсмана Мая Манолова. Тя и експерти предложиха на Народното събрание готови текстове за въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура в абсолютно мнозинство, въпреки че по закон общественият защитник няма правомощия за законодателна инициатива. Така единствено ако някой от депутатите внесе официално текстовете, те могат да имат някакво бъдеще.

До момента никой не е проявил такова желание. На конкретния въпрос дали ГЕРБ биха внесли проекта на Манолова, Цветанов заяви:

"В момента се прави правен анализ, когато бъде готов ще можем да дадем становище дали ще внесем законопроекта на Мая Манолова за промените в Изборния кодекс или ще внесем друг, който ще бъде с премахването на дефицитите, които би могло да се установи, че ги има в сегашния. Смятам, че е важно от гледна точка на прецизността и това, което е най-доброто за българските граждани“, посочи той.

Юристът от ДПС Четин Казак се изказа скептично дали е възможно действащия 43-ти парламент да приеме нова избирателна система, при положение, че му остават по-малко от 2 месеца живот. По думите му вероятността това да се случи е минимална, а и големи промени трябва да се правят в спокойна обстановка.

„Нека да се концентрираме върху това, което реалистично може да направи това Народно събрание и да оставим на следващото задачата да мисли за сериозни реформи, ако се налага“, каза Казак. 

И социалистите нямат намерение да участват в законодателни инициативи, свързани с проекта "Манолова". И те, и управляващата част от Реформаторския блок не подкрепят пълна мажоритарна система. Десните смятат, че по-добър вариант за мажоритарност е системата в Германия или вариант с пълна задължителна преференция без праг, но в пропорционални листи за парламент.