Въпросите на референдума не трябва да бъдат гласувани от настоящото Народно събрание, смятат от АБВ. Тази теза изказаха днес на пресконференция в парламента зам.-председателят на партията Румен Петков и депутати.

"Сегашното Народно събрание е с нулево доверие на българските граждани, не е това събранието, което би могло да се занимава с такъв въпрос", изтъкна Петков.

Депутатката от АБВ Мариана Тодорова допълни по-подробно:

"В момента тече бюджетната процедура, вероятно в залата ще се гледа първите седмици на декември. Така вероятно остават 2, 3 или 4 седмици, ако се реши да няма ваканция. На нещо толкова кардинално като промяна, което касае не само технически промени,  а смяна на избирателната система, считаме, че времето е крайно недостатъчно и ще се породят редица недоразумения."

И изтъкна, че е проблемна дефиницията на мажоритарна система с "абсолютно мнозинство".

"Това създава възможност да не може да бъде избран един, два или три пъти даден депутат, тъй като той може да не събере повече от половината от имащите право на глас", заяви тя.

Според Тодорова не трябва да е мажоритарно гласуването за всички 240 депутати, 120 трябва да се избират по старата система. Причината - в противен случай две или три партии ще заемат парламента, или ще бъдат избрани местни феодали и хора с икономическо влияние, а парламентът ще е твърде раздробен и несистемен.

"Вторият голям проблем е районирането. Независимо дали ще бъде разделена страната на 240 или 120 мажоритарни района, как се именуват, как се правят границите на тези райони е ключов въпрос", каза още депутатката.

Според нея в райони със смесено население биха могли да възникнат дори етнически проблеми, например в Кърджали, където основно българи живеят в централния град на общината, но по селата мнозинството са етнически турци.

"Всичко това налага една дълбока дискусия, която не може да се затвори в тези един или два месеца. Кой ще носи отговорност за районирането - кабинета в оставка или служебния кабинет?", попита тя.

И изтъкна, че Унгария и Италия, които скоро са сменяли изборната си система, са чакали поне година преди нови избори, следвайки препоръката на Венецианската комисия да няма големи промени поне 6 месеца преди вота.

Румен Петков добави, че за момента никой не се е обърналкъм отговорните за районирането институции като "Информационно обслужване", ГРАО и дирекцията по териториално обслужване към Министерството на регионалното развитие.

"Мая Манолова внася един законопроект, в който няма районирането, това е абсурд.  Ние ще я поканим на среща, за да видим тя какво точно има предвид, освен да влезе във фокуса на медиите. Второ, утре сме на среща с президента Росен Плевнелев, и ще го питаме той има ли визия как ще е районирана страната. Президентът има ключово място и роля при определяне на районите", добави той.