Плащанията в брой остават с таван до 10 000 лв., а не както предлагаха от ГЕРБ - до 5000 лв. Депутатите от Гражданския съвет на РБ Мартин Димитров и Петър Славов се пребориха новото ограничение да отпадне по време на окончателното гласуване на промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой, приети на първо четене от Народното събрание. 

Петър Славов и Мартин Димитров.

Същото предложение бе направено и миналата година. Тогава идеята на ГЕРБ бе прагът да падне от 15 000 директно на 5000 лв., но парламентът прие балансиран вариант с 10 000 лв.

"Пет хиляди лева е прекомерно нисък праг. Излиза, че от 2017 г., ако човек реши да си купи кола на старо от най-масовите – с цена между 5000 и 10 000 лв., трябва да мине през цялата процедура с откриване на банкова сметка и преводи. Вече няма да може по начина, по който са свикнали хората - да се разплатят с продавача, да си направят договор с нотариална заверка и въпросът да приключи", коментира при първото четене Петър Славов.

На същото мнение бе и Димитров. По-ниският праг на кешовите плащания би бил лобиране в полза на банките - такси за преводи и обслужване, бе аргументът му. 

От левицата също бяха против прага от 5000 лв.