ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Аржентина е изявеният фаворит в група „Ф“ на световното в Бразилия, а Босна и Херцеговина и Нигерия ще се борят за второто място, като балканският отбор поне на теория има леко предимство да придружи „гаучосите“ на осминафиналите. Карето се допълва от Иран. А в първата фаза на елиминациите дяволът няма да е чак толкова черен, защото и група „Е“ (на Франция, Швейцария, Еквадор и Хондурас) минава за лесна. Истинският тест започва от четвъртфиналите. Но преди да стигнем до тях, нека ви представим четирите отбора в група „Ф“.

Аржентина

Двукратният световен шампион пристига в Бразилия като един от фаворитите за двадесетата титла на планетата. Няма как да е иначе със състав, в който личат имената на Лионел Меси от „Барселона“, Гонсало Игуаин, бележещ гол след гол за „Наполи“, голмайсторът на „Манчестър Сити“ Серхио Агуеро и крилото на „Реал“ (Мадрид) Анхел ди Мария. Четиримата формират атомен атакуващ квартет, безспорно най-силният сред 32-та отбора на световното.

Аржентина разполага с играчи от световна класа и в другите линии. На вратата е стабилният Серхио Ромеро от „Монако“, а в защита са съотборниците на Агуеро в „Сити“ Пабло Сабалета, считан за може би най-добрия десен бек в момента в света, и Мартин Демикелис. В средата на терена се открояват Фернандо Гаго от „Бока Хуниорс“ и Хавиер Масчерано („Барселона“), който при нужда може да играе и в защита.

Въпреки че в момента начело на националния страната е неопитният Алехандро Сабеля, неговите показатели начело на „гаучосите“ са впечатляващи - 34 срещи, от които 21 победи, 9 равенства и само 4 загуби, което ще рече 62% успеваемост! Аржентина безпроблемно се класира за финалите, записвайки само две загуби в квалификационната група и ще се надява да остави следа на мондиал за пръв път от четвърт век, когато завърши втора в италианския мондиал - след Германия. Оттогава насам отборът е стигал най-много до четвъртфинал.

"Бразилия 2014" е може би последният шанс на Лео Меси да обори критиците си, че не блести с националния отбор. Да, като мачове и голове за страната си Бълхата се представя повече от добре, но липсват купите. Иначе и още четири „Златни топки“ да спечели звездата на „Барса“, без световна титла Пеле и Марадона винаги ще бъдат признавани за по-велики от него. Самият Меси наскоро заяви, че би заменил всичките си „Златни топки“ за световната купа…

Аржентина няма да има проблеми в група „Ф“ и ще я спечели със седем или девет точки, а пътят поне до полуфиналите (който те винаги печелят - четири от четири на световни финали) е широко отворен за „гаучосите“.

Шанс Аржентина да прескочи групата: 60 процента.

Босна и Херцеговина

Балканският отбор е единственият дебютант на "Мондиал 2014", но ще иска първото му участие на световни финали да е запомнящо се. Групата, в която го прати жребият, позволява. От години бившата югославска република е на прага на участие на голям форум, но се проваляше в последния момент. За Бразилия обаче балканците се класираха като първи в групата си, макар и лесна, оставяйки след себе си Гърция, която също се добра до мондиала.

Отборът е един от най-опитните на световното и разполага с доста добри играчи, които се подвизават в големи европейски клубове. Най-голямата звезда сред 23-мата на Сафет Сушич е Един Джеко, един от голмайсторите на „Манчестър Сити“. Той е и рекордьор по отбелязани попадения за своята страна - 35 в само 62 мача. Ведад Ибишевич от „Щутгарт“ също прибавя класа в атака, а на вратата е стражът на „Стоук сити“ Асмир Бегович. Атакуващата мощ на Босна се допълва от халфа Звездан Мисимович, който е втори по голове (26) след Джеко. В защита е стабилният капитан Емир Спахич от „Байер“ (Леверкузен).

В група с изявен фаворит като Аржентина и два преодолими състава в лицето на Нигерия и Иран, няма да е изненада, ако Босна продължи напред, където може да срещне колебливата Франция на осминафинал. Или пък Швейцария. Но дори и „само“ място сред най-добрите 16 в света ще се счита за огромен успех за дебютанта на мондиали.

Шанс Босна и Херцеговина да прескочи групата: 20 процента.

Иран

Класира се безпроблемно за световното, което ще бъде четвърто за първия тим на страната. Досега Иран има само една победа (през 1998 г. във Франция - 2:1 над САЩ) и неизменно отпада още в груповата фаза. Но винаги взима по някоя и друга точка. 

В отбора липсват звезди, като повечето играчи се състезават в местното първенство. Все пак впечатление прави полузащитникът Джавад Некунам („Ал Кувейт“), който само на 33 години вече има 140 мача и 37 гола за страната си, както и участие на два мондиала. А голмайстор на тима в квалификациите за световното стана Реза Гучаннежад от „Чарлтън“, който може да се похвали със страхотния коефициент от 10 гола в 14 мача.

Като цяло Иран разчита на много прибрана игра, трудно допуска, но и трудно бележи голове. След осемте мача в една от финалните две групи в Зона Азия тимът вкара осем гола и допусна едва два, при две минимални загуби. Начело на азиатците е португалецът Карлош Кейрош, минал и през националния отбор на Португалия, който едва ли не е боготворен в Иран в момента.

Отборът ще разчита на неопитността на Босна и на несигурната Нигерия, която е далеч от добрите си дни. Но като че ли тези два отбора имат по-големи шансове да завършат пред тях в класирането.

Шанс Иран да прескочи групата: 5 процента.

Нигерия

На африканците взе да им омръзва да се падат в една група с Аржентина на световни финали. Това се случва за четвърти път, а страната има общо… пет участия на мондиали. Първите два пъти Нигерия печелеше групата си (и неизменно биеше България), но отпадаше още на осминафинал, а при последните си две участия африканците се проваляха безславно още в групите, без дори да стигнат до победа.

Нигерия се намира в добра форма, след като спечели последната Купа на африканските нации (през 2013 г.), и разполага с нелош състав, в който личат имената на доста футболисти, играещи във Висшата лига. Най-вече на халфовете Джон Оби Микел от „Челси“ и Виктор Моузес от „Ливърпул“. На вратата пък е стражът на „Лил“ Винсънт Ениема.

Селекционер е Стивън Кеши, който вече има опит на световни първенства, след като изненадващо или не класира Того за финалите в Германия преди осем години, но отпадна още в групите след три загуби в компанията на Франция, Швейцария и Южна Корея. Сега специалистът може да подобри значително онова свое представяне. И няма да е изненада, ако го направи.

Шанс Нигерия да прескочи групата: 15 процента.

Утре поредицата продължава с предпоследната група.