Напрежението в бежанския лагер в Харманли, което беше поовладяно следобед, ескалира отново вечерта, предаде бТВ. Полицията е използвала водно оръдие, халосни и гумени патрони, както и помощни средства да овладее бунта на мигрантите, избухнал отново. Това съобщи главният секретар на МВР комисар Георги Костов, който е на място.

Около 23 ч премиерът в оставка е пристигнал в Харманли, съобщи Нова тв, след като по-рано от правителствената информационна служба предупредифа, че той пътува.

Пред лагера са се събрали местни граждани, виждат се хора в камуфлажни дрехи и с български знамена. Според репортер на Нова тв в късните часове напрежението е било по-скоро отвън, отколкото вътре.

Първоначално данните бяха за 40 задържани бежанци, сред които, по думите на Костов, са най-отявлените нарушители. Те ще бъдат разследвани. По-късно Нова тв съобщи, че арестуваните са над 200. Според Костов броят на задържаните е "динамична величина".

Главният комисар на МВР каза, че до момента няма данни за пострадали мигранти, но има пострадали полицаи - между 4 и 6. По-късно се появиха информации за 14 ранени. Един от тях бе изведен с линейка. В ескалацията на напрежението не са участвали майки с деца, настанени в Харманли. 

"Единствено да кажа - размириците не се провокират от служителите на МВР, ако има хора, които искат да провокират размилици, служителите на МВР ще отговорят подобаващо, ако трябва и със сила", заяви още главния секретар Костов. 

С напредването на вечерта се разбра, че премиерът в оставка Бойко Борисов пътува към града.

По-рано през деня стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия броени дни, след като обектът беше поставен под карантина, съобщи бТВ. Още от предишните размирици - само преди около месец, на място има голямо количество служители на реда и водно оръдие.

Срещу полицаите летяли камъни, в лагера е горял пожар. Към бежанския център са изпратени подкрепления. На мястото има и екип огнеборци, съобщава още бТВ.

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях - столовата и новият регистрационен център. Повечето служители на центъра са успели да го напуснат, но има и такива, които остават блокирани, съобщава телевизията.

Събрали са се и хора от града.

Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците, но бунтът е тръгнал едновременно на няколко места около 12 часа.

"Като на война... стреля се, хвърлят се камъни, руши се... страшно е", написа във фейсбук потребителката Румяна Нанева.

 

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболял от малария, но той бе лекуван в Пловдив.

След като бе изпратен екип от ВМА, властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно.

Ограниченията трябваше да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани. По информация на бТВ обещаните екипи от медици от различни болници ще дойдат чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога.

Предния път афганистанци, които са основна част от обитателите на регистрационно-приемателния център, обявиха публично, че не са доволни от храната и санитарните условия. Източници, които не пожелаха да ги цитираме, казаха, че всъщност чужденците търсят всякакъв претекст, за да бъдат пуснати да продължат пътя си на Запад.

Така възникна и истерията, че били тежко болни.

Според последни данни на МВР към 13,30 ч ситуацията вече е овладяна и се водят преговори, казаха от вътрешното министерство пред Клуб Z. Засега данните са, че са подпалени само няколко автомобилни гуми. 

Няма пострадали. На мястото са представители на местната власт и полицейски началници. По-късно МВР пусна и кратко официално съобщение:

"Чужди граждани, настанени в Регистрационно-приемателния център в Харманли, недоволстваха от забраната да напускат свободно центъра.

Чужденците запалиха гуми, хвърляха камъни по полицейските служители на място. Изпратените допълнителни сили са овладели ситуацията, не се е наложило употреба на сила и помощни средства.

Ръководството на ДАБ и представители на настанените в центъра провеждат разговори с оглед нормализиране на обстановката. На място е и директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Ганчев."