Общините подкрепят продължаването на националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Нещо повече – местните власти ще инициират срещи с парламентарните групи и ще търсят подкрепа за осигуряване на необходимия финансов ресурс при окончателното приемане на бюджет 2017 г.

Това съобщиха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) след среща с регионалната министърка Лиляна Павлова.

Санирането е един от приоритетите в проектобюджета за 2017 г., подготвен от финансовото министерство, приет от Министерския съвет и гласуван на първо четене в парламента. За догодина там се предвижда още 1 милиард лева за обновяване на остарелия сграден фонд в страната.

В началото на седмицата обаче министър Лиляна Павлова изпрати писмо до всички кметове, от което стана ясно, че националната програма временно се спира. Причините – ресурсът от 1 милиард лева за тази година е изчерпан, правителството е в оставка, а проектобюджет 2017 още не е приет на второ четене.

Градоначалниците бяха подканени временно (от 21 ноември) да преустановят подписването на договори с външни изпълнители за дейностите по програмата, както и да прекратят обявяването на нови обществени поръчки за избор на изпълнители. Така работата ще продължи само за блокове, чиито сдружения на етажната собственост са сключили договори за финансиране с Българската банка за развитие и вече са започнали търговете.

„Хората са доволни от резултатите и ръководствата на общините искаме да продължим с обновяването на жилищните сгради, защото се стремим към създаване на по-добри условия за живот в населените места”, казаха представителите на управителния съвет на сдружението по време на срещата.

Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради започна през тази година. От организацията на общините поясняват, че първият етап включва саниране на панелните жилища в страната. След това програмата ще се разшири с тухлените кооперации, а накрая - с еднофамилните къщи.

От страна на НСОРБ в срещата са участвали председателят на УС Даниел Панов (кмет на Велико Търново), заместник-председателят на УС и кмет на Димитровград Иво Димов, както и членовете на управата: кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и кметът на Лом Пенка Пенкова.