Вероятно само афганистанци са участвали в размириците в бежанския лагер в Харманли. "Такова впечатление остава", каза пред медии тази сутрин председателката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Според нея не повече от трима души са поискали лекарска помощ след полицейската намеса вчера. Двама са били с болки в главата, а третият - в ръката, уточни тя.

По думите ѝ всичко е било организирано много добре. Това си проличало от самото начало на безредиците, когато изведнъж всички недоволни се събрали на едно място и започнали да буйстват. Първанова каза още, че на лагера са нанесени сериозни материални щети. Днес на място трябва да пристигнат застрахователи, за да преценят каква част от счупеното ще бъде възстановено от тях.

"Много от прозорците са за смяна, а това трябва да стане бързо, тъй като идва зима", уточни Първанова.

Тя добави, че над 300 са задържаните до момента. Те са откарани в полицейските управления в Харманли и Хасково. Пострадалите служители на реда са 24.

Вторите размирици в лагера в Харманли бяха вечерта в четвъртък.

На въпроса дали снощният бунт е бил предварително организиран, Първанова отговори: "Ако направите преглед на социалните мрежи, ще видите, че когато Кале се запали, се запали и Харманли. Вчера на остров Лесбос също имаше проблеми. Те вероятно си говорят помежду си. Доста добре и едновременно започна всичко в Харманли".  

Анализаторът Мохамед Халаф  попита по Нова тв: Защо афганистанците, които са в лагера, не са били върнати обратно, след като това е било обявено, че ще се направи.

Спокойно, но с изключително голямо полицейско присъствие започна денят в бежанския център в Харманли, където вчера първо по обед, а след това и вечерта мигранти се вдигнаха на бунт, съобщава бТВ. Размириците избухнаха след карантината, под която беше поставен обектът заради страховете на хората от града, че може да плъзнат зарази.

Във вътрешността на лагера бяха издигнати  барикади от кофи за боклук и запалиха огньове. Властите отговориха с водни оръдия, стоп и халосни патрони.

В социалните мрежи се появиха снимки, които показват и пребити чужденци. Според тях полицията е биела наред и са пострадали и хора, които не са хвърляли камъни по органите на реда и даже са се опитвали да спрат безредиците. Към момента тази информация няма как да бъде потвърдена. Няколко мигранти са минали през спешния портал с леки наранявания. (трима според Първанова-б.р.).

Напрежението в бежанския лагер нарасна на третия ден, след  затварянето му. Над 3000 чужденци останаха под ключ, за да бъдат преглеждани, диагностицирани и лекувани. Медицинската помощ обаче остава силно ограничена. Според Първанова за лагера се грижат една медицинска сестра и един лекар.

Късно през нощта в лагера пристигна и Бойко Борисов. Според него бунтът на бежанците не е случаен. "Те мигновено си пуснаха снимки в социалните мрежи".