Продължаващата стачка на пилотите от германската авиокомпания "Луфтханза" е причината за отмяна на нови полети от и до летище София. Анулирани днес са полетите от Мюнхен и Франкфурт, които пристигат в българската столица по обедно време (между 11,55 и 13,10 ч).

Вечерните полети от Мюнхен (пристигащи по принцип в 18,05 ч и в 21,55 ч българско време) също няма да се извършат. Очакваният малко след 20 ч самолет от Франкфурт няма да кацне и днес.

В обратната посока също няма да превозват пътници. От информацията на летище София става ясно, че тази сутрин са отменени полетите до Мюнхен и Франкфурт, които по график излитат малко след 6 ч сутринта. Същата ще е съдбата на обедните и вечерните дестинации до двете германски аерогари.

Стачката на пилотите е организирана по призив на синдиката Кокпит (Cockpit), предават световните агенции. Съдът по трудовите спорове, сезиран от ръководството на авиокомпанията, е дал зелена светлина за протеста.

Това е 14-ата стачка от април 2014 г. Двете страни се опитват да се договорят от 2012 г., като синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията средно с 3,7 на сто годишно за период от пет години.

"Луфтханза" предложи повишение от 2,5 на сто, което профсъюзите не приемат.