Големите търговски вериги и интернет сайтове в България се включиха в "черния петък". Под това име по света, а от няколко години и у нас, е известно традиционното драстично намаление на цените на много стоки в последния дълъг уикенд на ноември (петък-неделя).

Онлайн търговецът Еmag.bg стартира в ранни зори кампанията, а потребителите получиха каталозите с отстъпки още в първите минути след полунощ. Бързо бе изкупен смартфон iPhone, модел 5S, чиято цена беше намалена от 669 на 399 лв. За броени минути свършиха и лаптопи "Леново" по 299 лв., прахосмукачки Heinner по 39,99 лв., както и 49-инчови LED телевизори (смарт) на LG за 598 лв. при стандартна цена от 1329 лв.

Интернет порталът предлага за "черния петък" и автомобили с намалени цени, сред които има модели на БМВ, "Хонда", "Пежо", "Тойота", КИА и дори "Порше Кайен" (за 148 000 лв.). Първата резервирана кола, малко преди 8 ч, бе "Тойота" AYGO за 18 376 лв. при каталожна цена от 21 950 лв.

Новост тази година са сглобяемите къщи, които потребителите може да резервират по интернет. Примерно, едноетажен вариант с разгъната застроена площ от 104,7 кв. метра се оферира за 48 999 лв. Обявената отстъпка в случая е над 8000 лв. Сглобяемата къща ще излезе на новите собственици по 239 евро/кв. м. При поръчка се изисква депозит от 500 лв.

В "черния петък" се включиха и веригите за битова техника и електроника "Технополис", "Зора", "Техномаркет", мебелните търговци "Лабиринт" и JYSK, веригата от типа "направи си сам" Homemax. И моловете също станаха част от инициативата. "М-тел" обяви до 80% отстъпки на определени мобилни телефони.