Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обявява срещу уволнението на Мая Радева, директор на Природен парк "Българка". Това се казва в официалното съобщение, разпространено от еко организациите.

Поводът за изявлението е отстраняването от длъжност на Радева, която беше шеф на природен парк "Българка" в Централен Балкан 11 години. Преди седмица тя подаде сигнал в Агенцията по горите за финансови злоупотреби на заместника си Али Алиев. Докато тя беше в тримесечен болничен след катастрофа, Алиев я заместваше. Той е лидер на ДПС в Севлиево и общински съветник, освен това е собственик на фирмата за дърводобив. Последното е нарушение на Закона за администрацията.

Еколози и неправителствени организации реагираха остро на назначението на Али Алиев за шеф на парка. От БСП Габрово също излязоха с протестна декларация срещу заемането на поста от Алиев. 

"Коалицията „За да остане природа в България“ се обявява отново за професионалното управление на защитените територии и срещу политическите уволнения и назначения.", се казва още в изявлението на еколозите. 

В сигнала на Мая Радева до Агенцията по горите се посочва, че Алиев е изхарчил неправомерно 15 000 лева, освен това е назначавал нови хора без да има нужда. След връщането си на работа Радева е установила финансовите нередности и веднага сигнализирала. Тя написала и внесла съответните докладни, но веднага след това ѝ било съобщено, че не е компетентна да заема поста.

По думите ѝ това най-вероятносе случва заради европроектите в парка на стойност 9 милиона лева, чиято реализация е в ход.

"Ще оспорвам със сигурност. Не съм съгласна, че нямам компетентността и познанията да разработваме европейски проекти. Министерството може да даде такова мнение, а две не одиторки, които се занимават с бюджетите на парковете", категорична е Мая Радева.

За шефския пост в парк "Българка" ще бъде обявен конкурс, но дотогава длъжността ще заема Али Алиев. 

Природен парк "Българка" е обявен на 9 август 2002 г. с цел опазването на характерните за Стара планина букови екосистеми, както и заради културно-историческото значение на района.

В границите на Природен парк "Българка" се намира горното течение и изворите на река Янтра, както и на нейните основни притоци. Площта на природния парк е 21 772 хектара като в парка са включени и землищата на девет населени места от общините Габрово и Трявна.