Сливането на официални празници с уикенди и последващото отработване в съботни дни ще бъде преустановено от 2017 г. Всяка събота ще бъде почивен ден.

Това става ясно от промени в Кодекса на труда, подготвени от социалното министерство и публикувани за обществено обсъждане.

Изключение ще се прави, когато официалните празници се падат в събота или неделя - тогава няма да се работи в първия работен ден след тях, тоест в понеделник. Правилото за допълнителен почивен ден няма да се прилага само за Великденските празници – почивните дни тогава винаги ще са 4, от Велики петък до понеделник включително. Първият работен ден след Великден ще е вторник.

С промените се цели да се спре наложилата се практика за разместване на почивните дни през годината с решение на правителството. Ефектите от т. нар. „сливане на празници” са противоречиви и по-скоро негативни, пише в мотивите на социалното министерство.

Изброени са и отрицателните последици:

- намалява се седмичната почивка, когато се отработва в събота. Това води до по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора и стрес;

- нарушава се работата на финансовите институции и се забавят плащания;

- в транспорт, здравеопазване, търговия и др. области, в които се работи непрекъснато, разходите за труд се увеличават поради по-високото заплащане в почивни дни;

- наблюдава се нерегламентирано полагане на извънреден труд;

- нарушава се комуникацията в реално време между бизнеса, институциите и партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави.

Към това може да се прибавят и огромните задръствания на входовете/изходите на София и по магистралите покрай сливането на почивните дни.

От министерството казват, че единствено сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” би загубил от премахването на дългите празници. Работодателите в бранша са 20 814, а наетите от тях лица са 134 236, по данни на НОИ към средата на 2016 г.

Но това заключение е малко прибързано. Напротив – при положение, че всяка събота в годината вече ще бъде неработна, това ще позволи на хората да си планират по-добре свободното време, в това число пътуванията с цел почивка. Вярно е, че досега туристическата индустрия печелеше от дългите уикенди (с 3 или 4 последователни почивни дни), но след това губеше драстично клиенти в съботите, в които се отработваше.

Между 300 и 400 милиона лева ще загуби икономиката на страната от дългите празнични дни през тази година. Това прогнозираха преди време от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Сметките на работодателите показаха, че през май тази година е имало 19 работни и 12 почивни дни, заради сливане на празници с уикенди.

До края на 2016 г. има два официални празника - Бъдни вечер (24 декември) и Рождество Христово (25 и 26 декември). Тази година Рождество се пада в неделя и понеделник, така че сливане на празнични дни не се налага. Така може да се окаже, че последният "дълъг уикенд" е бил в периода 22-25 септември т. г., а последното отработване – на 17 септември, събота.