Кремъл може спокойно да проследи президентските избори във Франция идната година. При консерваторите се наложи един добър познат на Владимир Путин - бившият премиер Франсоа Фийон, който наскоро се обяви за свалянето на санкциите срешу Русия, пише Андре Балин от австрийският в. "Дер Щандарт".

Конкурентка на Фийон (за президентския пост – б. р.) може да е дясната популистка Марин льо Пен, лидерка на Националния фронт. Но и нейна победа би била добре дошла за Кремъл.

Топли връзки с крайната десница

Льо Пен многократно е изразявала удивлението си от Владимир Путин. Доброто й отношение беше хонорувано и от Кремъл. Когато през 2015 г. френските банки отказаха кредити на Националния фронт, московският паричен инсткитут “Първа чешко-руска банка” отпусна на френските крайнодесни кредит в размер на над 9 милиона евро.

Но не само във Франция Москва поддържа отношения с десни партии. Документирани са контакти с унгарската “Йоббик” (игра на думи – jobbik означава “по-добър” и “десен” – б. р.), с британската ЮКИП (Ukip – Партия за независимост на Обединеното кралство) или с австрйската Партия на сводобата (FPÖ).

Има обаче косвени доказателства, че Русия има партньори даже сред десните радикали в Европа. Това стана публично достояние след стрелба, която лидерът на неонацисткия Унгарски национален фронт (MNA) Ищван Гьоркьош откри по полиция и уби униформен.

При последвала полицейска операция беше разкрит оръжеен склад на MNA. Стана известно и че са провеждани тренировки по бойни спортове, в които според унгарската тайна служба са участвали руски дипломати и офицери от разузнаването. Открити бяха и имейли на ръководството на Унгарския национален фронт, в които те обявяват интерес от финансова помощ от Москва.

Помощ за преврати на Балканите

Поне такива взривоопасни обвинения се появиха в Черна гора и Сърбия.

Руски националисти са били замесени в планове за отвличане на Мило Джуканович, дългогодишен премиер на балканската република Черна гора, стремяща се към членство в ЕС и НАТО.

Малко по-късно подобни обвинения се чуха и от Белград – разкрити били планове за атентат срещу сръбския премиер Александър Вучич, който въпреки известна вътрешнопартийна съпротива, е решен да доведе страната до членство в ЕС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга “официално участие” на Русия в подобни планове за държавен преврат. Обвиненията, идващи от Балканите, били насочени срещу неофициални институции в Москва.

Неофициални биха могли да са и каналите на германската неонацистка Националдемократическа партия (NPD), чийто дългогодишен лидер Удо Фойгт през 2015 г. беше поканен в Санкт Петербург от близката до Кремъл партия «Родина» като говорител на «Международния руски консервативен форум».

На сайта си Националдемократическата партия изрично посочва  «съвпадение при повечето основни политически принципи» с Кремъл.

Андре Балин е кореспондент в Москва на австрийския в. «Дер Щандард», откъдето препечатваме публикацията му. Преводът е на Клуб Z.