Повечето самолети, разположени на палубата на бойния кораб "Адмирал Кузнецов", трябвало да бъдат прехвърлени в руската военна база "Хмеймим" в Сирия, пише в. "Таймс", цитиран от Нюз.Ру.

Причина за мярката били трудности при излитането на самолетите. "Адмирал Кузнецов" е единственият руски самолетоносач. В момента той се намира край бреговете на Сирия и участва в бойните операции на Москва срещу "Даеш".

На "Адмирал Кузнецов" нямало мощни катапулти. Затова първо самолетите трябвало да намалят полезния си товар и запасите от гориво, твърди "Таймс", като се позовава на Игор Сутягин. Той е сътрудник на Кралския институт за отбранителни изследвания в Лондон. През 2004 г. бе осъден в Русия на 15 години затвор за шпионаж, но по-късно го освободиха и той емигрира в Лондон.

Самолети от "Адмирал Кузнецов" били забелязани в базата "Хмеймим" на спътникови снимки, направени на 20 ноември и публикувани тази седмица от американското специализирано военно издание "Ай Ейч Ес Джейнс". Заснети били самолети "Су-33", "МиГ-29КР", "Су-24М", "Су-33", "Су-34" и "Су-35".

Проблемите с "Адмирал Кузнецов" датират още от започването на построяването му. С него постоянно се случват аварии. А двигателят му се оказа пригоден предимно за студени води, поради което корабът постоянно пуши.