Българската академия на науките избра нов председател - акад. Юлиан Ревалски, научи Клуб Z.

57 от академиците са гласували за директора на Института по математика и информатика към БАН, а 27 - за опонента му л.-кор. Николай Милошев (сеизмолог, бивш служебен министър на образованието).

Юлиан Ревалски е роден през 1956 г. От 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН. Математик по образование, колегите му го описват като умерен и деен човек. Един от най-младите академици, получава титлата миналата година. 

Като основна мисия на БАН в програмата си той посочва трансферът на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища, обещава и да работи за вдигането на заплатите, които по негови думи са с 200 лв под средните за страната.

"Първите стъпки са свързани с недофинансирането на Академията, свързани с публичното и непубличното финансиране. Става въпрос не само за заплатите на служителите и научните работници в Академията, а за подобряване на условията на труд като цяло, поддържането на инфраструктурата и осигуряване на устойчиво развитие на научните изследвания. Това е един цялостен и сложен въпрос, свързан с финансирането на науката”, заяви той при представянето на концепцията си.

Акад. Ревалски се счита и за един от големите познавачи на проектното финансиране в науката. Привърженик е на по-скоро експертна роля на БАН, което ще е завой от идеите за политика на досегашния председател Стефан Воденичаров.