Национален парк, разположен върху 52 000 хектара площ, който да спре "непрекъснатото урбанизиране на крайбрежната ивица, неограничен и неконтролиран достъп на хора в и извън защитените територии разрушава все повече местообитания". Отначало звучи чудесно, най-после ще се спре безконтролното никнене на хотели по черноморското крайбрежие, няма да се унищожават растения, дюни и да изчезват защитени животни. Няма да се върне морето, такова каквото го помним от детските си години - чисти и спокойни плажове, бадемови горички и къмпингите, но все пак ще драснем чертата, докато все още имаме диво крайбрежие. 

Планът за създаване на Национален парк "Българско Черноморие" беше предложен от БСП през юли 2013 година, след поредните еко протести в защита на дивите плажове. Министерството на околната среда и водите възложи проучванията и анализите на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, беше изготвена документация и карта на парка. Идиличната картинка свършва тук, след един поглед върху картата на т.нар. "национален парк", който някои еколози нарекоха "недоносчето на БАН". 

В рамките на парк "Българско Черноморие" трябваше да влязат  природните паркове "Странджа", "Златни пясъци", резерватите "Калиакра", "Камчия" и "Ропотамо", поддържаните резервати "Атанасовското езеро" , "Пясъчната лилия" и "Балтата", както и 22 защитени местности, включително Дуранкулашкото езеро, Шабленското езеро, Аладжа манастир, Яйлата, Иракли, Поморийското езеро, Бургаски солници, Ченгене скеле, Силистар, устието на река Велека, нос Емине, тюленовата пещера при Маслен нос, дюните около Каваците, къмпингите "Градина" и "Златна рибка", зони около Балчик, Галата, Ропотамо и др. 

Нещо липсва в картинката 

Някои от първоначално предвидените територии са "изчезнали" от плана. Може би щеше да е грешка или чиста случайност, ако някои от тези апетитни парчета земя не бяха собственост на "мозъкът на Дюнигейт" Калин Тихолов и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Скандалните заменки, при които защитени зони и уникални пясъчни дюни бяха обявени за "пасища и земеделски земи", и бяха продадени за жълти стотинки,са част от причините за "рехавата" карта на парка. "Незащитени парчета", които са извън границите на парка, ще имат много особен статут. Може да са частни земи, в които не може да се преминава, или комплекси, в които ще се почива на високи цени, защото са "в сърцето на природата". Как ще минават границите през местообитанията на защитени видове също не е упоменато ясно. В целия парк се виждат ясно доста на брой "непаркови" парчета земя.

Имотите на Йордан Цонев и Калин Тихолов до Резово са извадени от пределите на парка.
 

Това са защитени зони и местности с уникална флора и фауна, които според първоначалните обещания на БСП и оценката на учените от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, трябваше да бъдат под закрилата на Национален парк "Българско Черноморие". В последствие се оказва, че ще останат извън парка, я заради някой "Дюнигейт", я заради друга история с пари и багери. 

Ние ви предложихме парк, вие не го искате

Предстоят обществените обсъждания относно границите на парка, и териториите, които трябва да включва. "Широката обществена дискусия", която обеща правителството, обаче включва само 3 града - Добрич, Варна и Бургас. Собствениците на земя в тези райони заплашват да отнесат въпроса до Брюксел и донякъде имат право. От една страна компенсациите, които им обещават, едва ли ще отговарят като размер на приходите им от туристическия бизнес. Същевременно  някои от черноморските резервати и защитените зони по "НАТУРА 2000" няма да намерят мястото си в картата, а зони без природна стойност ще влязат под крилото на държавата. Хотелиерите няма да се съгласят на обезщетения, най-важните природни зони са приготвени за строителни площадки, а не ми се вярва някой да започне да събаря хотелите, които са построени в бъдещите "защитени зони". 

Грешен план от самото начало

Проектът за парк "Българско Черноморие" е не само неточен и объркан, но и много закъснял. Да не говорим, че никой досега не е говорил за управлението на защитена зона с такава огромна площ, и всички трудности, свързани с това. В предполагаемите граници на парка влизат държавни, общински и частни имоти, а за да има статут на национален парк, трябва да се мине през отчуждаване на всички земи. Това е дълга и сложна процедура, а собствениците имат право по закон да обжалват. Което автоматично означава, че процесът се връща за преразглеждане. И така може да се върти неопределено дълго време. А междувременно строителството може да продължава. Дори и след наложения от правителството 12-месечен мораториум, продължиха да никнат комплекси. 

След т.нар. "обществено обсъждане" министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за обяваване на Национален парк "Българско Черноморие". Вместо защитено крайбрежие обаче се оформя скандал, от който няма да е доволен никой. Нито хотелиерите, нито еколозите, нито туристите. Може би само тези, които си купуват "евтините пасища". Баницата вече е нарязана, въпросът е само кой ще вземе най-хубавото парче.