СИМОНА РУСЕВА

При спечелване на световната титла на мондиала в Бразилия всеки от испанските футболисти ще получи 720 000 евро премия. Това е над два пъти повече от обещаното на германците. Ако тимът на "Ла Роха" достигне до финал, но не грабне заветната купа, пак има награда - по 360 000 евро на футболист.

Вестта за обещаната колосална сума взриви общественото мнение в Испания, която продължава да се бори с финансовата криза и масовата безработица.

“Безсрамно високата премия е обида за гражданите”, заявиха днес в един глас социалистите Пабло Мартин и Сузана Рос. Според десният политик Карлос Гориаран, "който е взел това решение, не е бил на себе си". “Да се дават такива пари при днешната реалност в страната ни е безумие” отсече дори именитият търговец на едро, богаташът Хуан Бургос.
“Тази премия е над двойно по-висока от обещаната на германците. Дали пък сме два пъти по-богати от тях?”, написа подигравателно в туитър депутатът Антони Дуран.

А футболният съюз в благоденстваща Германия наистина обеща на националния тим по 330 000 евро на играч при злато. Смята се, че това е достойна парична награда - с 50 на сто повече от годишната заплата на канцлерката Ангела Меркел. Всичко над тази сума би било неоправдано изхвърляне. Ако тимът на националния треньор Йоахим Льов бъде сразен още на осминафиналите, футболистите няма да получат и цент.

“Нашите състезатели застават зад подобно решение. Те са наясно, че премията е в пряка зависимост от доказания на терена успех и смятат това за абсолютно правилно”, каза днес президентът на германския футболен съюз Волфганг Нирсбах.