Вече нямаме търпение не само за световното, а и конкретно за тази група. Може би най-тежката, най-равностойната! И откъм имена. Четири отбора от страни с различни култури, четири различни стила на игра, големи претенции по четири... Двата тима, които се приберат след първата фаза, няма да бъдат приети снизходително в държавите си, предвид голямата конкуренция в квартет G.

Много може да се говори за такава група с отбори като Германия, Португалия, Гана и САЩ. И трудно се прогнозира. Вижте все пак нашият кратък обзор.

Германия

Мина много време от последната световна титла на Германия - тя бе спечелена в далечната 1990 г. в Италия. Мина и времето на разни преходни периоди, подмладявания... Бундестимът отива с една цел и идея в Страната на кафето: не за да пие кафе и пак да гледа как някой друг вдига купата, а да я занесе в Европа. Отборът и неговият треньор Йоги Льов са доста опитни, а при клубни тимове като "Байерн" (Мюнхен) и "Борусия" (Дортмунд), мизата е вдигната високо, високо.

"Дойчовете" понесоха удар с контузията на Марко Ройс, но самите германци знаят, че тази загуба може да се компенсира и че не би могла да послужи като оправдение при преждевременен край на мечтата. Тимът има талисман с лицето Мирослав Клозе, който ще играе на четвъртото си световно! Преди броени дни острието прати в историята 40-годишен голов рекорд на Герд Мюлер и вече е №1 в историята на Бундестима с 69 точни мишени. И посяга към друго върхово постижение - на бразилеца Роналдо от 15 попадения на световни финали, Клозе има 14.

Което предизвика интересна реакция на отказалия се Роналдо, който онзи ден обяви, че ще призовава енергии и е готов на магии само и само да си запази стандарта.

Голямата въпросителна в германския лагер е състоянието на плеймейкъра Месут Йозил. От него зависи много,  а сезонът му не беше на висота, което накара фенове и шефове в "Арсенал" (Лондон) да съжаляват за рекордния трансфер миналото лято. Но нека пак отбележим, че това може да е в плюс за Йозил, защото много пъти в историята сме виждали как някой възкръсва на големи финали.

На последните две световни първенства Германия игра на полуфинал, а преди това и на финал. Квалификации не се коментират - те винаги са лесно препятствие. Нашата прогноза е, че немците са фаворит №1 от Европа за футболния трон. "Железните" ще са номер 1 в "желязната" група! Те едва ли ще загубят първия си мач с Португалия на 16-и, а ако го спечелят, пътят към първото място в квартета ще е доста кратък.

Шанс Германия да прескочи групата: 40 процента.

Португалия

Жребият бе посрещнат по-добре в Германия, отколкото в Португалия, където много добре знаят, че им е трудно срещу Бундестима. Пък и надпреварата в G не може да се разглежда само като надбягване с два коня. Иберийците се промъкнаха до финалите след бараж, в който два пъти победиха Швеция. Тогава въпросът бе Роналдо или Златан Ибрахимович. Сега въпросът е ще има ли сили Роналдо да направи и паметен мондиал, след като изпрати може би най-силният сезон в кариерата си. 

Лидерът на португалците спечели "Златната топка", Купата на Испания и Шампионската лига, постави голови рекорди, правеше каквото си поиска. Знаем, че е фитнес маниак и работохолик, но предизвикателството сега е много високо, още повече очакванията към стрелеца отново са огромни. А това не е добре за целия отбор, който трябва да се опази от прекаленото фокусиране към най-голямата си звезда. Защото талантът в селекцията наистина е завиден. 

Даваме предпочитания на Португалия да отиде напред, но с едно, а дори с две наум. Потомците на великия Еузебио са непостоянни и невинаги ефективни. Няма да е чудно, ако при цялата шумотевица стегнат куфарите по-рано от планираното. 

Шанс Португалия да прескочи групата: 25 процента.

Гана

Още е пресен споменът отпреди 4 години, когато невнимание, грешки, малшанс и донякъде съдийски реверанси лишиха Гана от полуфинал. Всичко изредено по-горе се случи в четвъртфинала срещу Уругвай. "Черните звезди", каквото е прозвището на тима, са считани за най-силният африкански отбор. А може да се каже, че всички състави от този континент изтеглиха тежък жребий. Съставът е почти запазен от шампионата в Южна Африка, което си има и добрите, и лошите страни.

Слабостите в тима идват от защитата, където липсва класа и бързина. Средата на терена и нападението обаче са на завидно ниво, дори за най-добрите на световното. 

Там оперират асове като Майкъл Есиен, Съли Мунтари ( и двамата от Милан), Квадво Асамоа (Ювентус), Емануел Агиеманг-Баду (Удинезе),  Андре Аю (Олимпик Марсилия), Кевин Прин-Боатенг (Шалке 04)...

Магьосниците от Гана вече готвят своите вуду магии. Дали ще помогнат срещу немци, португалци и янки? Според нас шансовете на африканците са малко по-малки от тези на Португалия. Преди четири години "звездите" бяха в един крартет с Германия и тогава двата състава прескочиха заедно.  
Шанс Гана да прескочи групата: 20 процента.

САЩ

Юрген Клинсман начело на американците срещу Германия! Уоу, както възкликват отвъд океана, ето това е сблъсък. А някъде в началото на 90-те години в Америка бе направен нещо като "план 2010", по силата на който на мондиала в Южна Африка трябваше да вземат световната титла. Е, не стана точно така. Не някой друг, а Гана спря похода на янките с 2:1 на осминафинал. От което излиза, че в тази група има доста сметки за уреждане покрай всичко друго.

Колкото до плановете на САЩ да доминира и в този спорт, онзи ден Клинсман каза, че отборът не е дорасъл да стигне до финала. Поне не е натоварен сега с подобни очаквания. Липсват големи звезди, каквито гледахме в предишни мондиали. Тук са познатите Джоузи Алтидор (Съндърланд) и Клинт Демпси (Сиатъл), а анализаторите отвъд океана бият камбаната за специално внимание към един от най-младите футболисти на световното - роденият през 1995 г. халф Джулиън Грийн от "Байерн" (Мюнхен).

Американците са винаги готови да изненадат. Чакаме ги и сега, но междувременно залагаме повече на Португалия или Гана за второто място.

Шанс САЩ да прескочи групата: 15 процента.

Утре поредицата ни приключва с представяне на последната група.