"Адмирал Кузнецов" - единственият руски самолетоносач, загуби втори изтребител за по-малко от месец. Новината съобщи в своя блог The Aviationist журналист Давид Ченчоти, известен познавач на бойната авиация. Министерството на отбраната в Москва потвърди информацията.

"Су-33" паднал в Средиземно море при кацане на палубата на "Адмирал Кузнецов" след полет над Сирия. Самолетът не успял да спре, след като мрежата, която трябвало да го задържи, се скъсала. Пилотът успял да катапултира и бил по-късно спасен.

На 11 ноември друг изтребител от "Адмирал Кузнецов" - "МиГ-29", също се разби, но при излитане. И тогава пилотът катапултира и остана жив.

Единственият руски саммолентоносач участва в бойните действия на Москва в Сирия. Излитащите от борда му самолети извършват удари от въздуха в провинция Идлиб. От Кремъл твърдят, че унищожават обекти на "Фатех ал Шам" - джихадистка групировка, доскорошен филиал на "Ал Кайда" в Сирия.

Миналата седмица в. "Таймс" пика, че повечето самолети, разположени на палубата на бойния кораб, трябвало да бъдат прехвърлени в руската военна база "Хмеймим" в Сирия. На "Адмирал Кузнецов" нямало мощни катапулти. Затова самолетите трябвало да намалят полезния си товар и запасите от гориво.