Индийският премиер Нарендра Моди е Човек на годината, определен от читателите на сп. "Тайм". Той получи най-много гласове - 19 на сто, от участниците в онлайн допитването, завършило в полунощ срещу 5 декември.

Само преди десетина дни проучванията даваха първо място на Джулиан Асанж. Втори бе Доналд Тръмп.

Моди изпреварва с огромна преднина други световни лидери, политици и дейци на изкуството. Той остави далеч зад себе си отиващия си президент на САЩ Барак Обама и наследника му Доналд Тръмп, както и основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж. И тримата имат по 7 процента.

Следват руският президент Владимир Путин с 6%, първата дама на САЩ Мишел Обама (5%), победената кандидат-президентка Хилъри Клинтън (4%) и основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг (2%).

Според септемврийското допитване на изследователския център "Пю" през последните няколко месеца Нарендра Моди е имал доста висок рейтинг в Индия, припомня Тайм". За това е допринесло ратифицирането от страна на Делхи на Парижкото споразумение за климата.

Освен това индийският премиер е привлякъл вниманието на световната общественост с решението за паричната реформа, в рамките на която в страната бяха иззети банкнотите от 500 и 1000 рупии (еквивалентите на 6,8 и 13,7 евро). То доведе до гигантски опащки пред банките, но се оказа ефективно средство за борба с корупцията и фалшифицирането на пари.

Читателите на "Тайм" за втори път избират индийския премиер за Човек на годината. Първия път това се случи през 2014 г. Редакцията на списанието ще обяви своя избор за Човек на годината на 7 декември. Обикновено това е личност, различна от посочената от читателите.