Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп призова властите да спрат поръчка за нов президентски самолет, защото според него е много скъпа.

"Боинг" строи чисто нов 747 "Еър форс 1" за бъдещите президенти, но разходите са извън контрол, повече от $4 милиарда. Спрете поръчката!", написа Тръмп в Туитър.

От 1990 г. американските президенти летят на модифицирана военна версия на стандартния пътнически Boeing 747-200B, известна като Boeing VC-25. От нея са произведени два екземпляра, всеки от които струва по 325 милиона долара. 

Личният самолет на Тръмп, докато беше бизнесмен, беше по-стар модел на Боинг - 757.

"Еър форс 1" може да лети 12 600 километра без презареждане. На борда има личен апартамент на президента, "Овален кабинет" (аналог на оригиналния в Белия дом), откъдето той може да се обръща към нацията, отделения за висшия състав, охраната и журналистите, заседателна зала с оборудване за видеотелеконферентна връзка, две кухни, всяка от които може да храни по 100 души, медицинска част с операционна аптека, лекар и сестра.

Екстрата "Овален кабинет" на борда беше въведена след терористичните нападения на 11 септември 2001 г., когато "Еър Форс 1" трябваше да кацне на военновъздушната база Барксдейл, за да направи оттам тогавашният президент Джордж У. Буш обръщение към нацията.

Сегашният Звяр.

В момента се произвежда и нова лимузина за президента. Както винаги тя е производство на "Дженеръл моторс", марка Кадилак. Кодовото име на колата е Звяра. Все още обаче Тръмп не е спрял тази поръчка. Старата е напрактика съвсем нова. Беше произведена за Барак Обама.

Новопоръчаният президентски самолет е от модификацията Боинг-747-800, съобщи "Файненшъл таймс". Акциите на "Боинг", която произвежда самолетите на американските президенти от 1943 г- насам, паднаха с 1 процент, предаде изданието на уебсайта си.

Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари 2016 г.