Темата за данъците, които (не) плаща бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", предизвика рядко срещано единомислие у левицата и десницата в Народното събрание. Това се случи на заседанието на временната парламентарна комисия за проверка на пазара на горива, на която бе изслушан шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов.

"Какъв корпоративен данък е платила през последните три години най-голямата рафинерия в България – в Бургас?"

Това попита първо Румен Гечев, зам.-председател на парламентарната група на БСП. Шефът на данъчните нямаше как да отговори веднага, защото не носеше готова справка със себе си. Румен Гечев обаче беше толкова нахъсан, че обяви: "тогава в понеделник ще дойда на място в НАП да ми дадете тази информация".

Припомняме, че в надзорния съвет на бургаската рафинерия е Румен Овчаров, една от ключовите фигури в БСП, член на Националния съвет на партията (бел. ред. - през октомври енергийното министерство обяви, че Овчаров вече няма да представлява българската държава в "Лукойл Нефтохим", но смяната все още не е извършена).

Мартин Димитров, зам.-председател на парламентарната група на Реформаторския блок, разшири въпроса на Румен Гечев:

"Нека видим за последните 5-7 години, преди и след голямата инвестиция в "Лукойл Нефтохим", какъв е бил платеният данък печалба, защото би трябвало КПД-то да се е повишило и да има разлика в маржовете."

От гражданско сдружение "Справедливи цени на горивата" обявиха преди месец, че "Лукойл" не е декларирала нито стотинка печалба за последните осем години при близо 55 млрд. лв. приходи.

Справка на Клуб Z в търговския регистър установи следното: от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ също работи на загуба от 2011 г., а приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв.

На заседанието на комисията стана ясно и, че агенция "Митници" е запечатала бензиностанция в Габрово на веригата "ВМ петролеум" на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Причината - високо съдържание на сяра в продаваното гориво (дизел) и неплатени акцизи. Данните изнесе журналистката Валя Ахчиева от БНТ, която също бе изслушана от депутатите заради разследванията си по темата с горивата.

Решението на агенция "Митници" сега се обжалвало в габровски съд.

Шефът на данъчните Бойко Атанасов съобщи пред депутатите, че нелегалната търговия с горива намалява в последните години. Анализ на пазара от 2010 г. (за периода 2007-2009 г.) показал, че близо 28% от търговията е в сивия сектор и това причинява щети за бюджета в размер на 278 млн. лв. от неплатени ДДС и корпоративен данък.

В следващите 4-5 години са извършени 150 ревизии и 2300 проверки на фирми, търгуващи с горива. И през 2015 г. новите оценки са показали, че щетите за бюджета са намалели до 109 млн. лв.

"Причината за изсветляването не е толкова в нашите проверки, колкото в законовите промени, които бяха направени, както и заради взаимодействието ни с агенция "Митници". През август т.г. от бизнеса излезе рискова фирма, която внасяше горива през Румъния, а в началото на септември преустановиха дейността си две дружества, внасящи гориво от Гърция", обяви Бойко Атанасов.

Шефът на дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов заяви, че последните законодателни промени са довели до намаляване на ДДС измамите при търговията с горива, защото се е скъсила веригата от данъчния склад до бензиностанцията. Имаше десетки фирми без офиси, без персонал, които създаваха изключително голям проблем. Много от тях отпаднаха, допълни Панов.