Работодателските организации се обявиха твърдо за отпадане на възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината, заради официалните празници.

Това стана ясно на заседанието на социалната комисия в парламента, на която бяха одобрени на първо четене промените в Кодекса на труда. С новите текстове се цели да отпадне т. нар. сливане на празници с уикендите и последващото отработване в съботни дни.

Конкретното предложение гласи:

"Когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени."

Тоест, ако Нова година се пада в неделя, както ще е през 2017 г., понеделникът след нея автоматично ще стане неработен ден, без да е нужно специално решение на кабинета.

В мотивите на законопроекта, внесен от правителството, се казва, че "тази промяна ще доведе до отпадане на необходимостта Министерският съвет ежегодно да размества почивните дни през годината". Само че законовата възможност правителството да размества почивните дни не е отпаднала от кодекса.

"Предложената промяна в Кодекса на труда по същество разширява броя на почивните дни и задълбочава проблема, който нееднократно е поставян от работодателските организации", това е позицията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която беше представена пред депутатите от Румяна Георгиева, парламентарен секретар на организацията.

За категорично отпадане на възможността Министерският съвет да определя почивните дни се обявиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), както и от Българската стопанска камара (БСК).

Четирите национално представени работодателски организации, заедно с БТПП, още през септември т. г. внесоха в парламента общата си позиция по проблема.

"Въпреки обединените ни усилия да убедим законодателя в правилността и обосноваността на отстояваната от бизнеса позиция, не постигнахме желаната от нас чуваемост и разбиране", казаха от КРИБ.

И настояха през годината да се почива толкова дни, колкото са предвидени в чл. 154 от Кодекса на труда, независимо дали официалните празници се падат през седмицата или в събота/неделя.

Припомняме, че според чл. 154, ал. 1 от кодекса официалните празници в България са:

1 януари - Нова година;

3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго - национален празник;

1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност;

6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия;

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

6 септември - Ден на Съединението;

22 септември - Ден на Независимостта на България;

1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения;

24 декември - Бъдни вечер, 25 и 26 декември - Рождество Христово;

Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

По време на дебатите в комисията най-активен беше Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

"Проблемът е, че Министерски съвет в момента регулира функционирането на бизнеса. Това е една противоконституционна норма. Народното събрание трябва да определя това. Само че парламентът е станал функция на министър-председателя. Той казва кога ще почиваме, той казва кога да дадем пари на БАН", каза Байрактаров.