Компанията "Глориент инвестмънт БГ" вече спечели 3 дела в съдебната си война с контролираната от Делян Пеевски фирма "Техномаркет България", която не плаща наем за имотите й (магазини) от началото на тази година. Точно по това време депутатът от ДПС започна да "излиза на светло" с поредица свои активи и един от тях беше веригата за битова техника.

От компанията за инвестиции в имоти може да се похвалят с първите три решения в тяхна полза: некоректният, според тях, наемател да напусне. Става въпрос за търговско-складов комплекс в Кърджали, решението за който не е обжалвано, плюс решения за освобождаване на обектите в Пазарджик и Севлиево.

Характерно за съдебната сага е, че откакто спря да плаща, наемателят води поредица от насрещни дела, с които оспорва самите актове на покупко-продажба или наемане още от 2006 г., когато "Глориент" придобива магазините.

Така например СГС вече спря няколко дела, приемайки че първо трябва да се произнесат колегите им по базисния спор за собствеността. Това - въпреки че адвокат Ангел Ганев и кантората "Джингов и Гугински" изтъкваха, че действителността на наемния договор (който "Техномаркет" очевадно не изпълнява) няма отношение към проблема със собствеността.

Когато обаче фирмата на Пеевски е ищец, се наблюдават интересни лупинги в подсъдността - например съдът във Враца без проблем е образувал дело за магазина в Бургас. В окръжния съд в Пловдив пък са образували дело за нищожност на сделката за магазин в Плевен и за нищожност на договор за наем на обекта във Велико Търново. Нещо повече – заради новообразуваните дела пловдивският съд спира изпълнително производство за наема във Велико Търново и изпълнително дело в София.

От "Глориент" съобщават, че делата между двете дружества вече са... над 80!

Хипермаркетите, в които оперира "Техномаркет", са собственост на "Глориент инвестмънт БГ", в която акционери са международни фондове и инвеститори.

При собствеността в "Техномаркет" има поредно раздвижване в последните месеци. През ноември т. г., само за 8 дни, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши собствеността върху мажоритарния пакет от капитала на дружеството да бъде прехвърлена на TGI Middle East FZE - офшорна компания от Дубай. Това бе поредното експресно решение на КЗК по сделки с фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

TGI Middle east е фирма, която също се свързва с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. В интервю за проекта "KTBfiles" и в. "Капитал" Цветан Василев заяви, че TGI Middle east е компания от Дубай, която е „част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция“. TGI Middle east е бивш мажоритарен собственик на тютюневия холдинг "Булгартабак", който също е свързван с Пеевски. Офшорката все още държи миноритарен пакет акции (12,2%) в производителя на цигари.

През октомври т. г. ПИБ отпусна 24 млн. лв. кредит на „Техномаркет България“. Парите се отпуснаха под формата на револвираща кредитна линия. Дванайсет милиона лева са за оборотни средства, а останалата половина са банкови гаранции.

„Техномаркет България“ заложи пред банката търговското си предприятие, собствеността върху марките “Техномаркет“ и „Нео“, бъдещи вземания, както и оборотни стоки в 24 търговски и складови обекта (черна и бяла техника, IT продукти и др.) с балансова стойност 47 млн. лв. От тях обаче само стоки за 22 млн. лв. са чисти от тежести, а останалите са заложени по други кредити в полза на БАКБ, Търговска банка Д и КТБ-в несъстоятелност.