Екипът на район "Младост" събира документи и готви дело, с което да си върне незаконно отчуждените имоти, за които разказа в свое разследване бТВ. Това обяви в ефира на телевизията новоизбраната кметица Десислава Иванчева.

"Мисля, че всички институции, които са се сезирали, ще помогнат, и заедно с Министерство на отбраната ще вземем обратно нашите земи", заяви тя.

И добави, че ще направят всичко възможно, за да спрат евентуално строителство. Когато става въпрос за другите възможни подобни нарушения в района, Иванчева призна, че персоналът на района е изключително малък и сега ще искат от Столична община средства за увеличаването му.

"Тогава ще разгледаме всички поземлени имоти, защото има подозрения и за други такива случаи. Гражданите на Младост трябва да си имаме собствено виждане за квартала, не да ни бъде наложено", добави кметицата.

Вчера Софийска районна прокуратура се самосезира по разследването на бТВ, според което пет "апетитни" общински и държавни имота (на стойност милиони левове) с обща площ над 11 дка в столичния район "Младост" са откраднати с фалшиви реституционни документи и общински удостоверения. Общинските терени се намират в "Младост" 2 и "Младост" 4, а земята до търговско-развлекателния център The Mall е на Министерството на отбраната.

Възстановяването на собствеността е почнало с три фалшиви документа - решения на поземлените комисии в Панчарево и в "Младост" от 1994 и 1997 г. С тяхна помощ уж наследникът Николай Ганчев, наркозависим бездомник, става собственик на 3 декара и още на същия ден продава терена за скромните 1000 лв на лицето Орлин Колев. Колев пък го препродава на Христо Методиев и Славин Апостолов, които според бТВ са свързани и с други съмнителни реституции.

Днес телевизията излъчи и кратък репортаж от регистъра за общинска собственост. Специалисти разгледаха кадастъра на имотите и избухнаха в смях пред камерите.

"Няма как нива да има такава конфигурация. Няма как единият имот да е по тези закони, а другият имот, който го огражда на практика, да е по земеделския закон", обясни една от служителките.

Заедно с Иванчева гост на "Тази сутрин" бе и общинският съветник Орлин Иванов. Той заяви, че е трудно да се каже колко такива бели петна има в кадастъра, но отбеляза, че кражбата е станала и заради пропуски на всички по веригата.

"Странно и нелогично е 2016 да имаме пик на т.нар. реституции, досега хората са ги направили. Това трябва да е една много силна лампичка на всяко служебно лице, през което минават тези сделки", отбеляза той.