Юнес А. е мароканец. Младият човек живее в Германия и току-що беше осъден заради изстъпленията през Новогодишната нощ край Кьолнската гара. Но не заради сексуално посегателство, а заради кражба на мобилен телефон. Неговата жертва, 22-годишна германка, обаче била подложена и на сексуален тормоз. А в този момент Юнес А. бил съвсем наблизо, стана ясно от разказа на младата жена пред Кьолнския съд. От думите ѝ обаче се разбира и друго: че са ѝ посегнали най-малко четирима мъже. 

Този случай ясно показва колко е трудно да се разкрият конкретните извършители на престъпленията в Кьолн, извършени в нощта срещу 1 януари 2016. Тогава стотици мъже, които според описанието на очевидци изглеждали като араби или северноафриканци, на групи обкръжавали жени край Кьолнската гара и ги подлагали на тормоз и грабежи.

Защо разследването е толкова трудно?

Прокуратурата съобщава, че до началото на декември са обработени 1222 жалби на потърпевши, като 513 от тях съдържат сигнали за сексуални посегателства. Под сексуални посегателства се разбират както насилствени сексуални действия, така и сексуално мотивирани обиди и изнасилване.

Разследването на повечето случаи е много трудно. Защото в Новогодишната нощ ситуацията край Кьолнската гара е била изключително хаотична. И днес пълната картина все още не е ясна, въпреки обработените 600 часа видеоматериали. Впрочем, от стартираните общо 267 разследвания 124 вече са прекратени. За 80 от тях, според прокуратурата, няма данни за извършено деяние.

Независимо от тези скромни резултати, стотиците жалби и публичната дискусия около случилото се предизвикаха сериозен ефект на политическо равнище. Така например още през 2015 година Министерството на правосъдието беше изработило законопроект за преследването на сексуално мотивирани незаконни деяния. Той тъпчеше на едно място, докато не дойде Новогодишната нощ и посегателствата в Кьолн. Тогава изведнъж нещата се раздвижиха и през юли 2016 година, след бурни дебати в Бундестага, законът беше приет.

Ако преди реформата важеше правилото, че "единствено опипването под дрехите се смята за сексуално посегателство", то в новия закон изрично се казва, че извършителят е виновен, ако "докосва жертвата с ясни сексуални намерения и по този начин я тормози". Тоест, вече са наказуеми и опипванията през дрехите. Разбира се, тепърва ще видим как съдилищата ще тълкуват закона.

През Новогодишната нощ имаше многобройни посегателства, извършени от цели групи мъже. В резултат от това в новия закон вече има текст, според който участник в подобна група може да понесе отговорност дори ако лично не е участвал и не е имал намерение да участва в сексуалните посегателства, извършени от другите.

Освен това в закона беше вписан принципът "НЕ значи НЕ". За да има вина за сексуално посегателство, досега трябваше да се докаже, че жертвата се е съпротивлявала с действия, че е била изложена на тежки заплахи или приведена в безпомощно състояние. Сега обаче вече за виновен се смята всеки, който е извършил сексуално посегателство "против видимата воля" на жертвата, а наказанието може да достигне до пет години лишаване от свобода.

Кражбите са повече от сексуалните посегателства

Всички тези промени обаче няма да играят роля за присъдите по случаите от Новогодишната нощ, тъй като тогава законът още не беше приет в днешната си форма. Освен това в повечето кьолнски случаи наистина не става дума за сексуални посегателства – независимо от разпространеното всеобщо мнение. Едва при 87 от разпознатите 333-ма предполагаеми извършители разследващите са установили някакви данни за сексуално посегателство.

Флориан Щорц, адвокатът на Юнес А., още по време на процеса изрично призоваваше да не се правят обобщения, но в същото време говореше в пряк текст за извършеното от неговия доверител:

"Този злощастник е извършил престъпление. В това няма никакво съмнение."

Кьолнският юрист обаче настоява, че Юнес А. не бива да понесе отговорността за всички извършени посегателства.

В крайна сметка младият мароканец и още 23-ма души бяха осъдени заради престъпления, извършени през Новогодишната нощ. Присъдата на Юнес А. гласи "шест месеца и две седмици лишаване от свобода условно". А това е доста по-строго от обичайното наказание за подобно деяние.

Статията препечатваме от Дойче Веле.