Сполетеният от самолетна катастрофа бразилски отбор "Шапекоензе" получи много специална покана за идното лято. Тимът ще гостува на "Барселона" на "Камп Ноу" за традиционния мач за трофея "Жоан Гампер".

Двубоят се играе седмица преди старта на испанското първенство, а Барса обикновено избира силни съперници, като последен тест до началото на сезона. Първото издание на "Гампер" е в далечната 1966 г. Десетилетия наред беше турнир, но от 1997 г. бе редуциран до 1 мач.

По този начин "Барселона" иска да помогне за възраждането на Шапе, пише в официалната покана. В края на миналия месец загинаха 19 футболисти на "Шапекоензе" преди първия финал в турнира "Копа Судамерикана" срещу "Атлетико Насионал" от Колумбия. Общо 75 души загинаха край град Меделин, а водещата причина за момента (според разследването) е свършилото гориво в самолета, като вината изглежда е на пилота.

"Шапекоензе" устрои погребение с почести на загиналите играчи, сред които Филипе Машадо, шампион на България с ЦСКА през 2008 г. Преди два дни пък футболната асоциация на Южна Америка присъди Купата на Южна Америка на тима.

В момента целият футболен свят опитва да помогне на Шапе. Предлагат се футболисти без трансферни суми, с които клубът да започне следващия шампионат в Страната на кафето. Барса пък готви специално посрещане и почести на своите гости покрай "Жоан Гампер". Всички мачове в Шампионската лига и в европейските клубни първенства започваха с минута мълчание в последните дни.