Строителството на жилищни и обществени сгради в София с над 20 000 квадратни метра РЗП (разгъната застроена площ) ще е възможно само при транспортна обезпеченост на мястото. Тоест, ако има инфраструктура (пътища, метро и др.), която позволява обслужването на тези здания. Това гласят промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, гласувани на първо четене от регионалната комисия в парламента.

Новото ограничение ще се отнася за големи жилищни сгради, молове, офис центрове, вкл. небостъргачи, болници, концертни зали, стадиони, летищни терминали.

Изискването обаче ще влезе в сила след една година, защото прилагането му изисква създаване на транспортен модел на цялата община, както и правила за създаване на симулации на бъдещ трафик. Столичния общински съвет ще приеме и специална наредба за анализ и симулация на транспортното обслужване.

"Предложението е особено важно за развитието на града. Целта е новото строителство да не блокира цели квартали", обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

С края на имотната криза, в София и големите градове, инвеститорите стават все по-смели в сътворяването на мащабни проекти.

Регионалната комисия в парламента прие и специален текст, свързан със строителството на небостъргачи в София. В закона изрично се записва, че всички подробни устройствени планове за обществени сгради с височина над 50 м трябва да получат одобрението на Столичния общински съвет (СОС). Общинарите ще се намесват, когато високите сгради са в централната градска част, по бул. "Тодор Александров" или в други допълващи комплексни центрове в града.
 
 
Подобен текст действа и сега, но има известни разлики с предложението. В момента законът гласи, че виза за инвестиционно проектиране на въпросните сгради се издава въз основа на работен устройствен план, одобрен от СОС.

Сега в столицата има едва две сгради с височина над 100 метра - офис билдингът "Капитал форт" (126 м) на бул. "Цариградско шосе" и х-л "Родина" (104 м) до Руски паметник. Напоследък обаче има раздвижване сред инвеститорите. Неотдавна влезе в сила разрешение за строеж на офис сградата "Скай форт" (202 м), отново на бул. "Цариградско шосе".

Разбра се и, че има проект за 215-метров небостъргач до мол "Парадайз център". Общинският експертен съвет по устройство на територията в София обаче върна проекта за 55-етажна кула за преработване. Най-вероятно такава височина няма да бъде позволена там. Инвеститори в проекта "Парадайз тауър" са същите, които притежават търговския център в съседство.