"В края на октомври 2016 г. бордът на директорите на компанията "Тотал" обяви, че са открити залежи на нефт в блок "Хан Аспарух". В тази връзка очакваме детайлна информация и резултати в годишния доклад за изпълнението на дейностите в блока, които следва да бъдат предоставени в края на този месец."

Това съобщи енергийната министърка Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

На 28 октомври френската компания "Тотал" обяви в тримесечния си финансов отчет, че е открила нефт в находището "Хан Аспарух" в българската акватория на Черно море. Количества на залежите петрол на този етап не бяха споменати.

Първият сондаж бе завършен през август тази година. По думите на министърката достигнатата дълбочина е 5316 м.

Предстои да бъде извършена пълна оценка на резултатите от сондажа, от следсондажните изследвания, анализ и реинтерпретация на данните. Всичко това ще допринесе за по-добра представа за перспективността на блок "Хан Аспарух", необходима за избор на място за втория сондаж, съобщи Петкова.

През август 2012 г. беше подписан договор с "Тотал" за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух". С допълнително споразумение от март 2013 г. ОМВ и "Репсол" влязоха в проучвателните дейности, заформяйки консорциум с "Тотал".

Възможно е да има и природен газ в блок "Хан Аспарух". Практиката показва, че при находище на нефт обикновено се открива и газ.

"Тотал" досега е инвестирала досега 120-150 млн. долара за проучването в "Хан Аспарух". След подписването на договора с българското правителството през 2012 г., компанията внесе в държавния бюджет 40 млн. евро кеш бонус, с което гарантира сериозността на намеренията си.