България може да получава природен газ от Румъния, но засега само при кризисна ситуация.

Междусистемната газова връзка между двете страни беше открита през ноември тази година, но на румънска територия още не е изградена компресорна станция, която да позволи оптималното функциониране (нужното налягане) на интерконектора в посока Румъния-България. Това стана ясно от думите на енергийната министърка Теменужка Петкова в парламента.

"Предвижда се компресорната станция "Подишор" на румънска територия да бъде пусната в експлоатация през 2019 г., като е възможно това да се случи и по-рано", обясни Петкова.

По думите й при криза България може да получава газ от северната ни съседка, но в сравнително малки количества – между 2,5 и 4,0 млн. куб. метра на ден.

Реалният пренос на горивото през интерконектора се очаква да започне от 1 януари 2017 г. след провеждане на съответните процедури за разпределяне на капацитета. В момента се водят преговори между двата оператора и до края на месеца предстои да бъде подписано споразумение за междусистемна свързаност, а на 14 декември ще се проведе първият търг за резервиране на капацитет, съобщи министърката. Търговете ще бъдат на всеки три месеца.

Проектът за изграждане на междусистемна газова връзка България-Румъния се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави – „Булгартрансгаз” и Националната газопреносна компания „Трансгаз”-Румъния. Част от интерконектора пресича р. Дунав, което забави проекта.

По-важен за енергийната диверсификация на България е интерконекторът с Гърция, който тепърва ще се изгражда. За този тръбопровод Теменужка Петкова съобщи, че успешно е приключила втората фаза на пазарния тест. От 2,7 млрд. куб м обявен капацитет, са ангажирани 1,57 млрд. куб. м. Имало заявен интерес и от компании, които не подавали оферти досега. Затова се обсъжда възможността да бъде обявен търг и за нерезервирания капицетет.