В следобедните часове започна евакуация на всичките, около 1000 жители на Хитрино след инцидента с експлозията на цистерна с газ.

Онези от тях, които не разполагаха със собствен транспорт, бяха извозени с автобуси до домовете на техни близки и роднини. 14 от местните жители бяха настанени в Общинския кризисен център в Шумен, съобщиха от Нова тв.

Околните села също имали готовност да приемат част от принудително напусналите домовете си, съобщиха по-рано през деня властите.

От полицията уверяват, че опразнените домове ще се охраняват в отсъствието на собствениците им.

Евакуацията на хората от село Хитрино завърши около 17,30 часа. В населеното място остават да работят специалистите по дерайлиралите вагони. Продължава обливането на част от цистерните с вода, съобщиха от МВР.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, много е опасно.

Това обясни министър-председателят в оставка Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия.

„Взимаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и затова решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната“, обясни Борисов

На въпрос колко време ще продължи операцията, за да могат да се върнат хората в селото Борисов заяви, че 48 часа би било оптимистичен срок.

„Това са 9 цистерни, че и повече. Сега чакам и прокурорите, следователите огледите на локомотива завършват и ще изтеглим и тях. Най-малко 48 часа. Трябва да изправим цистерните, трябва да ги преточим. Това е технологично време, много е опасно. Трябва всички мерки да се вземат за безопасност“, коментира още той. 

Борисов обясни, че всички трудноподвижни хора вече са изведени с линейки и настанени в болници, за да имат прехрана и да им е топло.

"Материалните неща ще ги оправим, просто не можем да върнем загиналите, ранените ги лекуват“, обясни Борисов.

„Докарахме най-добрите експерти, за да имаме готовност при евентуална авария при процеса, за хората, които ще работят. Дано жертвите не растат. Новоизбраният президент Румен Радев беше тук, на заседанието каза, че всичко, което сме взели като мерки е достатъчно. Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин хората", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".