„Системата е електронна. Засича се от Горна Оряховица - Хитрино скоростта на влака, така че ще знаем, ако това е причината. Поне до този момент от експертите по взривовете не виждаме нещо, което да е в тази посока и да потвърждава подобна версия, но изпипват всичко, защото всяка една дума би могла после в съда да натежи”.

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти на въпрос дали са ясни причините за тежкия инцидент в Хитрино, при който взрив на цистерна от влакова композиция доведе до смъртта на най-малко 7 души и 29 ранени. Разрушенията са огромни, а селото беше евакуирано от съображения за сигурност, за да бъдат обезвредени и изведени цистерните.

По-думите на Борисов машинистът е разказал, че след петия вагон се е откъснала композицията, но трябва да се изчака официалното заключение на следствените служби. „В момента машинисти се разпитват, текат процесуално-следствени действия, с главния прокурор и прокурора на Шумен сме в диалог. Службите на ДАНС и съответно Министерство на транспорта работят, свалят разпечатките от лентите, от тахошайбите, пресмятат скорост, време метър по метър. Най-вероятно предстои тежък съдебен процес. От Бургас до Русе в момента навсякъде има експертни групи от прокурори и следователи. Главният прокурор ги наблюдава. Той утре ще бъде в Шумен и най-вероятно ще даде някаква информация, ако преценят“, съобщи още Борисов и изказа най-дълбоките си съболезнования на близките.

По непотвърдена информация на Нова тв стрелочникът на гарата в Хитрино е заявил през разследващите инцидента с взривилата се цистерна с газ, че при навлизането в гарата композицията се движела с висока скорост – около 110 км/ч. По-рано през деня министърът на транспорта Ивайло Московски също се позова на твърдения на стрелочника за превишена скорост.

„Операцията по източването на цистерните ще започне утре между 7 и 9 часа след последни оперативно следствени действия”, уточни още Борисов. „Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино. Изчакваме прокурорите, следователите  да завършат огледите. Необходимо е технологично време, много е опасно, трябва да се вземат всички мерки за безопасност”, допълни още той. Премиерът посочи, че най-добрите експерти имат готовност да реагират на място. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите граждани. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарните служби, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

„Разрушенията са такива, че с пари може да ги оправим, но за съжаление загиналите не могат да се върнат. Ранените са хоспитализирани. Всички неподвижни хора сме ги извели с линейки, настанили сме ги в болници, за да имат прехрана и да им е топло”, обясни още Борисов.

Той благодари на хората в Хитрино за дисциплината и разбирането при евакуацията. Те били много задружни. Борисов увери, че ще бъде осигурено всичко необходимо на останалите без подслон. "Много хора са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини. На една 97-годишна баба намерихме сина ѝ, който дойде да помогне. Тя е най-възрастната в селото”, допълни министър-председателят.

По-рано през деня правителството отпусна по 325 лв. парична помощ на нуждаещите се семейства за продукти от първа необходимост. „Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това, за да подпомогнем по най-бързия начин хората", обеща Борисов.