Доколкото знам има заповед на областния управител на Шумен за обявяване на бедствено положение в Хитрино. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Шумен Любомир Христов. 
Във връзка с проведеното заседание на кризисния щаб в Хитрино Христов коментира:

„Това, което е станало през денонощието – цистерната, която изпускаше газ е била охлаждана. Това създава малко по-тежка ситуация. Установи се, че и още една от дерайлиралите цистерни също изпуска. За това беше необходимо да се предприемат мерки. Току що започна претоварването на последната цистерна, която е изправена. Предприети са мерки за тези две цистерни, от които изтича газ. Те се охлаждат, контролира се обстановка около тях. Това наложи забавяния на процедурата по източване на цистерните“, обясни Христов. 

„Настанените жители от Хитрино в кризисния център в община Шумен са 16 човека. През болницата в Шумен са преминали 29 човека, някои от тях вече са изписани за домашно лечение“. 

При падането си на земята цистерните е възможно да са с повредена арматура, заяви началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Пред БНР той даде експертни подробности за сложността, проблемите и рисковете при предстоящото днес източване на цистерните от катастрофиралата влакова композиция:

"Много е важно да се провери арматурата в какво състояние е, защото, когато започнем процеса на източването ние трябва да можем по всяко време да го спрем. Трябва да се подсигурим двойно, за да не допуснем загазоване. Тоест, събиране парите на едно място, което е на практика най-рисковото, при случайна искра да стане експлозия", каза главен комисар Николов