"Много отдавна и пред различни институции съм показвал и доказвал, че аз съм 100% собственик на "Булмаркет ДМ" през мое лично участие като физическо лице и през "Вектра консулт". Собственик на "Вектра консулт" е една кипърска фирма. Аз съм краен собственик на кипърската фирма. Не виждам нищо подозрително."

Това обяви в интервю за БНР Станко Станков - управител на русенската фирма, превозвала дерайлиралата влакова композиция насред село Хитрино.

"Булмаркет ДМ" притежава 100% от железопътния превозвач "Булмаркет рейл карго", който е извършвал фаталния превоз на цистерните с пропан-бутан и пропилен.

По данни от търговския регистър "Булмаркет ДМ" е мажоритарна собственост на "Вектра консулт", която държи 60% от капитала, а управителят Станко Станков притежава останалите 40%.

"Вектра консулт" е със седалище и адрес на управление на ул. "Любен Каравелов" 4 в София. Управител е Момчил Арнаудов. Фирмата не отчита никакви приходи и разходи, тоест тя е само брънка от веригата на собствеността. На същия адрес в столицата е седалището на компанията "Витоша ски", която държи ски съоръженията на "Витоша". Там е и адресът на фирма "Пирин-турист", която притежава хотел "Банско" в едноименния курорт.

Компанията майка на "Вектра консулт" е регистрираната в Кипър "Бурунди сървисис лимитид". От приложени документи в търговския регистър става ясно, че акциите в "Бурунди" са разпределени 50 на 50 между "Лен секретериъл лимитид" и "Дин номинийз лимитид". Както си личи от имената на тези фирми, те предоставят номинални услуги - договори, чиято цел е истинският собственик на актива да остане скрит. Станко Станков обаче днес освети, че именно той е крайният собственик.

От документи в търговския регистър се разбира още, че представител на "Бурунди сървисис лимитид" е лицето Георгиус Георгиу, който е представител и акционер и в други кипърски офшорки с бизнес в България.

Сайтът "Биволъ" разкри преди време, че Георгиу се явява собственик на две кипърски фирми, които държат 87% от "Юлен" - фирмата-концесионер на ски зоната в Банско. Тогава по веригата излязоха същите фирми "Лен секретериъл" и "Дин номинийз", които ги има и при веригата на собствеността в "Булмаркет ДМ".

В началото на тази година Министерството на околната среда и водите дори изпрати официална покана до личния и професионалния адрес на кипърския гражданин Георгиус Георгиу, за да се включи в общественото обсъждане за бъдещето на ски зоната в Банско.

Преди време "Биволъ" написа, че митичният бизнесмен от Кипър Георгиус Георгиу е собственик и на най-голямата таксиметрова компания в София - "ОК Супертранс".

"Машинистите нямат категорично обяснение на катастрофата. От едната "черна кутия" излезе, че има превишение на скоростта, но трябват още анализи, втората "черна кутия" още не е разшифрована. Превишението е с над 30 километра в час", съобщи за БНР Станко Станков.

Това означава, че дерайлиралият влак се е движил с над 70 км/ч. Припомняме, че специалисти обясниха днес, че максимално позволената скорост в селото е 40 км/ч.

Дерайлирането според Станков може да е причинено както от висока скорост, така и от технически проблем във вагон или по жп мрежата. По отношение на взрива никой няма нормално обяснение, подчерта управителят:

"Такова разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много силни удари. Това са най-сигурните цистерни, които пътуват по железопътната мрежа."

Ако сме виновни, ще отговаряме, декларира Станков в отговор на въпрос дали може да се превърне в обвиняем. Станков е прекарал голяма част от вчерашния ден в следствието и прокуратурата.

От "Булмаркет ДМ" възнамеряват да подпомогнат жителите на Хитрино, но Станков изрази опасенията си това да не се изтълкува превратно.