Европейският съюз и Куба подписаха днес първия в историята си договор, който ще засили политическите им връзки.

Под споразумението за политически диалог и сътрудничество в Брюксел подписи сложиха Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и Бруно Родригес, външен министър на Куба.

И двамата заявиха, че изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ няма да повлияе на затоплянето на отношенията между ЕС и Куба.

"Връзките между ЕС и Куба са дълбоки, това са връзки между нашите народи", каза Могерини.

ЕС ще продължи да повдига въпроса за екстериториалния ефект на американските санкции срещу Куба, които я поставят в икономическа изолация, добави тя.

"Връзките между ЕС и Куба не минават през Вашингтон", каза Парийа.

Документът беше договарян през последните две години. Той предвижда задълбочаване на диалога и сътудничеството в области като човешките права, разоръжаването, миграцията, борбата с климатичите промени, наркотрафика и тероризма, устойчивото развитие, доброто управление, гражданското общество, икономическата модернизация на Куба, митническите и търговси улеснения.

ЕС и Куба имат дипломатически отношения от 1988 година, коиго досега се основаваха на рамково решение.

През 2003 г. Брюксел и Хавана влязоха в конфликт, станал известен като "коктейлна война". Причина бе Черната кубинска пролет, при която 75 дисиденти, поискали многопартийна система, получиха сурови присъди. Посолствата на страните членки от ЕС започнаха да канят на проявите си само дисиденти, но не и представители на режима. Евросъюзът обаче винаги е бил против ембарго срещу островната държава.

Спораумението бе подписано само две седмици след кмъртта на вожда на кубинската революция Фидел Кастро. Той почина на 90-годишна възраст на 25 ноември.