Реформаторският блок трябва да направи опит да създаде правителство с мандата, който ще връчи президента днес, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски в ефира на бТВ.

"Аз мисля, че сегашният министър-председател е най-добрият в това кризисно време", каза още той.

По негови думи не само СДС, а и повечето от реформаторите смятат, че трябва да се реализира мандатът. Като причина той посочи "безброй политически проблеми". 

"Има нужда за България спрямо ситуацията  у нас, особено сега, на фона на трагедията в Хитрино", подчерта министърът на икономиката в оставка.

Той заяви, че решение какво ще прави Блока ще се взима днес в 9 ч в централата на СДС на "Раковска" 34. Лукарски подчерта, че тезата му за кой трябва да е премиер е лично мнение и че ГЕРБ като най-голяма политическа партия трябва да решат това.

"Не виждам след избори какво по-стабилно мнозинство ще има. Да вкарваме българите в една поредица от избори не е добре", отбеляза той.

И добави друг проблем - че евентуални предсрочни избори ще се проведат по старите правила, а народът искал нови:

"Повече от 2,5 млн. гласуваха на референдума за нова мажоритарна система, изборите ще бъдат проведени по старата система, това е игнориране на вота на хората."

До този момент депутатите на СДС не са предложили законопроект и не са заявили подкрепа за пълна мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство, какъвто е въпросът на референдума, който не мина нужния праг от подадени бюлетини, за да бъде задължителен.

Лукарски добави, че е обсъждан нов кабинет и с Патриотичния фронт и те са обещали принципна подкрепа. Заяви, че трябва  да има още консултации с партиите, след като РБ вземе мандата.

По-рано пред Нова тв заместникът на Лукарски в СДС - депутатът Румен Христов, дори преброи възможно мнозинство от 130 депутати за ново правителство - 84 от ГЕРБ, 13 от РБ и 33 от "Обединени патриоти".

Уловката е, че в тези 33-ма "патриоти" влизат и избраниците от "Атака", а досега никой от никоя партия не е допускал партията на Волен Сидеров официално да е част от управляващо мнозинство.

Лукарски отбеляза, че министерството на икономиката няма регулаторни или контролни функции върху фирмата-превозвач във връзка с Хитрино и призова да бъдат оставени следствените органи и правосъдието да си свършат работата.