Google и правителството в Куба са подписали вчера договор, който позволява на интернет гигантът да инсталира свои сървъри на острова, съобщи "Асошиейтед прес". Това ще даде в пъти по-бърз достъп до популярните услуги на компанията, сред които едноименната търсачка, сайтът за видеосподеляне YouTube, пощата Gmail и много други.

Досега кубинците отваряха тези сайтове през най-близкия сървър във Венецуела. САЩ няма директна връзка за данни с острова.

Интернетът в Куба е сред най-скъпите и най-бавните и ограничени в света. Домашният достъп все още е незаконен, а правителството иска еквивалента на средна месечна заплата за 10 часа ползване на публична безжична връзка, която е под стандартите на България през 2000 г.

Разбира се, по-бързото зареждане на търсачката няма да помогне за по-бързото отваряне на сайтовете, които кубинците търсят - те си остават на външни сървъри. Но договорът е знак, че режимът в Куба може би ще облекчи политиката си на изолация по отношение на Световната мрежа.

В момента Куба одобрява бързо поредица от различни договори с американски компании, сякаш в опит да направи колкото се може повече, преди избраният за президент Доналд Тръмп да дойде на власт.