Сериозно обсъждане, сериозна воля за борба с корупцията по високите етажи няма. Българската политика е едно обединение на онези, които искат по тази тема да не се говори. А ако се говори, това да бъде чиста имитация.

Така Христо Иванов обясни тази сутрин пред Нова тв защо е учредил собствено политическо движение. Бившият правосъден министър каза, че са изчерпани всички други възможности за граждански натиск. 

Според Иванов, колкото и да са критикувани, медиите у нас си вършат работата, но няма институционална реакция. А като няма такава, е "все едно да плюеш от десетия етаж - нищо не стига долу, на паважа".

В момента обмисляме възможността да получим банков кредит, за да можем да се финансираме, докато партията се регистрира", каза още Иванов.

"Ние правим партия, защото има много нормални хора, които разбират, че трябва да се справим с корупционната чума", заяви той. 

"Време е сами да се оправяме и да престанем да чакаме Брюксел да ни каже какво да правим", допълни ексминистърът.

На обвиненията, че ще се финансира от "кръга около Прокопиев", той каза, че от тези кръгове сме заприличали на олимпийското движение. За първото събитие от петък се похарчени около 3000 лв., а пълен отчет има на фейсбук страницата им, уточни още бившият правосъден министър.

"Имаме системен проблем с прокуратурата - каза още Иванов. - Това е партия, която се създава, за да наложи това решение."

Според новия партиен лидер, нямат за цел да се борят с нито една конкретна персона (по адрес на главния прокурор, б.р.), но важните за правосъдието решения трябва да се отвоюват на парламентарен терен.

Стпоред него мнозинството във ВСС не го харесва, защото...

Искаме да разрешим проблемите, от които те живеят.

Според него човек като Димитър Узунов при "една нормална кариерна селекция" първо никога не би си мечтал да стане член на ВСС и второ - да остане на поста след нещата, които излизат за него.