Руският президент Владимир Путин лично е замесен в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ.

Това съобщи телевизия Ен Би Си, като се позова на два свои източника от американското разузнаване.

Путин лично инструктирал как да бъде публикувана компрометиращата информация за демократите и по какъв начин да бъде използвана. Според високопоставените служители от разузнавателните служби, разкритията могат да се ползват с "висока степен на доверие".

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" писа, че по оценка на ЦРУ Русия е отговорна за кибератаката срещу имейли на американски личности и институции. Целта била да се наклонят везните в полза на Доналд Тръмп, кандидата на републиканците за президент.

Като основен аргумент за твърдението бе изтъкнат фактът, че Путин не може да прости на кандидатката на демократите Хилъри Клинтън, която през 2011 г. подложи публично под съмнение легитимността на руските парламентарни избори. По-късно той я обвини, че е предизвикала уличните протести срещу него. 

Източниците на Ен Би Си споменават и още една предполагаема причина - намерението на Русия да демонстрира подкупността и уязвимостта на американската политика. С това тя цели да отцепи ключовите съюзници на САЩ, като им покаже, че тази страна вече не е надежден световен лидер, на когото може да се разчита.