Евентуалните предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат по нова избирателна система, каза днес пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

Той се позова на волята на 2,5 млн. избиратели в референдума на 6 ноември т.г. и заяви, че избори по досегашната пропорционална система биха били "нелегитимни".

"Народът се произнесе - 100 процента мажоритарен вот", каза Борисов. "Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума... Единственото, за което  си заслужава да се изчака, е да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни".

Министър-председателят намекна, че би приел да продължи живота на правителството в този парламент с помощта на реформаторите, за да осигури време за приемане на нов избирателен закон.

"Чувам едни, които се имат за победители, а не са победители, че нямаме време да сменим избирателния закон", добави той. "Ще им дадеме време тогава. Ще намериме формула да им дадеме време, да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха". 

Борисов изрази предпочитание към френската избирателна система, която е мажоритарна в два тура. До втория стигат тези кандидати, които са взели повече от 12,5 на сто от гласовете. 

"Това е френската система, народът гласува за такава", каза той.

Министър-председателят каза, че ГЕРБ  дължи на реформаторите разговор за съставяне на правителство в този парламент и посочи, че след няколко месеца най-вероятно те ще са партньорите, с които ще разговаря за коалиция.

Премиерът подчерта, че никой не може да го обвини в съратничество с предването на Слави Трифонов, което беше инициатор на референдума. По думите му 90 на сто от публицистичната част от това предаване не била критична към Борисов.

Новият български еврокомисар трябва да бъде излъчен или с консенсус между парламентарните партии или от следващото правителство, каза още той. Според него едно от основните изисквания за номинацията е да бъде жена, посочи премиерът.