"Ненужна беше тази политическа криза в България. Мисля, че беше грешка да се свързват резултатите от президентските избори с бъдещето на кабинета. Но това вече е факт и предстоят нови избори пролетта."

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков, който се включи от Вашингтон в ефира на "Тази сутрин" по бТВ.

Дянков обясни, че се е чул с премиера Бойко Борисов след президентските избори. "Разумният коментар от негова страна и от други министри бе, че се изчерпа този кабинет. Че след 2 години направихме, каквото можахме в тази коалиционна формула. Вече коалицията не работи. Ако искаме да вървим напред, трябва друг кабинет."

А Дянков пожелал на министър-председателя успех занапред, защото ГЕРБ и Борисов са фактор за стабилност в България.

В същото време ексфинансовият министър обяви, че са нужни промени в кабинета и може би ще стигнем до правилното решение, макар и с грешна стъпка.

"Аз също смятам, че трябва да се върви към нов кабинет, защото в няколкото основни сфери, където този кабинет каза, че ще има промени - съдебна система, антикорупция, икономика, здравеопазване - реално не се случиха нещата", коментира Дянков.

По думите му, ако се говори за реформи, кабинетът "Борисов 2" се справил много добре в енергийната реформа - там се получили неща, които преди не се получавали дълго време. Еврофондовете вървели добре. В МВР и здравеопазването министрите поне се опитвали да направят някакви реформи. Не толкова успешно, но поне имало опити.

"Съжалявам, че в няколко министерства - в икономиката, съдебната система - въобще нямаше опити за промяна. В крайна сметка сме по-зле сега, отколкото преди няколко години", каза бившият финансов министър.

И обобщи положението така: в голяма част от секторите, където Реформаторският блок има министри, всъщност реформите дори не тръгнаха, нямаше и опит за тръгване, затова трябва да се върви към нов кабинет.

Дянков определи като излишен опита на реформаторите да съставят правителство, защото точно те показали, че не могат да реформират: "секторите "образование", "здравеопазване", "икономика" останаха назад. И по-добре да се върви напред, с нова коалиция след пролетта и просто да разберем, че имената нямат значение. Има значение това, което правиш."

На въпрос с какво не се справя Божидар Лукарски, Дянков каза:

"В Министерството на икономиката дори не се мислеше какво да се направи и с реформи да се върви напред. Разчиташе се просто на еврофондове и на това, че европейската икономика се вдига, следователно и българската се вдига. Извън чисто политиканство, реално нямаше нищо, с което това правителство можеше да се запомни. И аз съм радостен, че се върви към ново правителство, за да може по-свестни хора да вземат икономиката в ръце и заедно с бизнеса да казват как да се върви напред. В икономиката и в някои други министерства на Реформаторския блок по-скоро се работеше за това да се остане на власт, отколкото какво се прави с тази власт. Това не е начин да се управлява".

Според Дянков ГЕРБ ще победи на следващите парламентарни избори и пак ще направи коалиционно правителство, макар и трудно, защото "истински реформатори много няма". Самият ГЕРБ имал много възможности, които не бяха използвани в този мандат. И даде пример с Делян Добрев, който би се справил много по-добре с икономическото министерство. Симеон Дянков призова ГЕРБ да излезе с ясна програма за реформи в следващите месеци.

По думите му в бюджет 2017 реформи не са предвидени, защото те трябва да дойдат от другите министри, а не от финансовия. Другите обаче, които трябва да реформират, или се уплашиха или въобще не тръгнаха напред. И следователно следващото правителство ще трябва да прекроява част от бюджета, което не било трудна процедура.

Бившият финансов министър заяви, че не са му предлагали да заеме пост в бъдещото служебно правителство.

На въпрос дали бюджет 2017 ще прилича на постна вечеря за Бъдни вечер или на хубава трапеза за Коледа с пуйка, Дянков отвърна: "Европейската икономика върви нагоре. Надявам се, че българската върви по-бързо от европейската. Вече времената са по-спокойни от 2009-2010, когато говорихме за постни вечери."

На уточняващ въпрос от водещия Антон Хекимян: пуйка, бутче или крилце ще има догодина, Дянков каза:

"Ще има от всичко по малко. 2017 година ще е по-добра от 2016-а. Хората ще го усетят с това, че постепенно, макар и бавно, ни се подобрява начина на живот. На всички ни се иска това да е по-бързо и е възможно. Това вече наистина зависи от правителствата".

Симеон Дянков призова следващия кабинет да намали броя на министерствата, защото в САЩ били само 16 министри, а в България били повече.

И каза, че ще прекара предстоящите празници на ски, със семейството, в щата Юта.