През 2016 година се разпадна мощната коалицията на „тримата шишковци". Така лидерът на ДСБ Радан Кънев обобщи отивашата си година в тематичното предаване на "Дарик" днес. 

„През последните години, включително по време на кабинета на Пламен Орешарски, реалната власт в България се държи от Цацаров, Пеевски и Борисов. Това е, което свърши през 2016 година и това е голямата промяна през 2017 година. В България се разпадна тази дебелашка коалиция, която беше изключително мощна", заяви Кънев.

Според него Цацаров е проява на старо явление у нас.

„Нищо ново няма под слънцето. По същия начин, понеже са крали и са изнасяли държавата през 85-та, по същия начин го правят и през 2015-а година. Както по същия начин тогава, за да крадат насаждаха омраза между българи и настройваха българин срещу българина на етнически и верски принцип, по същия начин го правят и през 2015 година пак, за да крадат едни и същи свине. Трябва да сме наясно с това нещо.

Според Кънев големият въпрос през 2017 година ще бъде дали това ще ни доведе до разруха или за първи път от десетилетия към здрав градеж, защото тази промяна може да стане и за лошо, ако тя отключи разрушителната стихия на обществото. Тази опция трябва да бъде предотвратена, смята той.

Лидерът на ДСБ обяви, че ако се направи опит да се създаде правителство с мандата на Реформаторския блок идната седмица, той ще гласува "против". 

„И да се сформира някаква пародия на правителство, то няма да е правителство. България беше въвлечена от Бойко Борисов в политическа криза и от нея с трикове няма да се излезе".

По думите му "на спасителна лодка бой не се води" - така описа варианта за съставяне на кабинет, роден "от страховете на ГЕРБ, че няма да спечелят изборите, които самите предизвикват или на някои колеги, че няма да влязат в следващия парламент".

На предсрочни избори ДСБ ще се явят или самостоятелно, или в коалиция, обясни Кънев. Но обеща във всички случаи кандидатите за депутати от формацията да са хора, които са известни с гражданската си позиция, а не с партийната си кариера. И са способни да казват "не" на „тримата шишковци, които управляват българската политика".