"Аз еднозначно настоявам за лов на вещици! Няма да ги разчекваме на 4 коня, както е било - но сега има други начини. Институциите не трябва да имат къса памет. Когато някой е сторил зло и се опита да се върне по терлици, това да му бъде отказано!"

Така преподавателят по право доц. Кристиан Таков описа живописно какво трябва да се случи в съдебната система, за да има ефикасна реформа.

Петър Славов, Калин Калпакчиев от ВСС и Кристиан Таков.

Поводът бе една година от приемането на промените в Конституцията, а конференцията, на която да се "тегли чертата" и да се обсъдят резултатите, бе организирана от Съюза на съдиите в България и Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Соня Найденова от ВСС даде държавното обвинение като пример за недовършена реформа, конкретно - че никой не е направил нищо за прокуратурата. 

"Имаме по-скоро затваряне, отколкото отваряне на прокуратурата. Това ще е предизвикателство не само функционално, а и като промяна на манталитета в самата прокуратура. Нещо, върху което трябва да мислим – защото прокуратурата все още е част от съдебната власт", каза съдийката.

Това, че не дойде нито един прокурор, беше знаково и бе отбелязано и от Владислав Славов, шеф на Съюза на юристите. Освен представители на ВСС като Калин Калпакчиев и бившия правосъден министър Христо Иванов, дойдоха депутати - Желю Бойчев от БСП и Петър Славов от РБ, конституционни съдии и т.н. 

Имаме една нова енергия сред съдиите и тази енергия изплаши една част от политическата класа, народните представители, в това число и част от ВСС, каза още Найденова.

Екатерина Михайлова я допълни, че според нея за ВСС е добре освен с по-къс мандат, да не бъде постоянно действащ.

"Като се получи това разделяне, гарантира ли се независимостта на съда - това е големият въпрос."

Според нея, това, което наистина не се е случило, е независимостта на съда.

"Нямаше политическа воля да бъде постигнато подобно съгласие. Това е и заради влиянието – много силно и с годините се усилва все повече и повече, в частност на прокуратурата върху хората, които взимат политическите решения.

След като има такова влияние, е много ясно, че няма да бъдат взимани съответните решения, заключи Михайлова.

"Нещата вече стигат до степен "Шоуто на Слави" да решава проблемите на съдебната карта. Това някак си мене ме плаши. Вместо да се решават проблеми, се използват всевъзможни методи да се покриват. И да се превръщат в нещо, което да се размахва и да се притискат хора, смята преподавателката.

 

На това Анастас Анастасов - председател на ССБ, отговори с усмивка, че двете съдийки, които са си избрали там да отидат и да се оплачат колко много работят, а не на съсловната организация, просто така са преценили. Никой не би им отказал среща.

Повечето оратори се обединиха, че протеклото разделение на ВСС е добра първа стъпка, но при неслучилия се превес на съдиите от професионалната квота, няма особен ефект. 

Кристиан Таков подчерта и два проблема, за които въобще не се говори – Националния институт на правосъдието и Инспектората. Той предупреди, че в института, който подготвя бъдещи магистрати, "ще затече, ако вече и не тече един много явен процес на насаждане на качества като съглашателство, примирение и удобсто пред началника". А пък ИВСС само „брои срокове“ - кое дело колко е забавено. И не се занимават с качеството на правораздаването.

Той каза още и че не подкрепя тезата, че прозрачноста е панацея за правосъдната система.

"Прозрачността е много важна? Аз съм напълно несъгласен с вас! Прозрачността работи при едно необходимо условие – срам и страх. Там, където няма страх и срам, прозрачността е безсилна."

Той даде пример с присъстващата Нели Куцкова (която на два пъти кандидатства за председател на САС, но не бе избирана напълно немотивирано, въпреки отличните атестации- б.р.).

"Това е пример как при една напълно прозрачна процедура наглостта взе връх! Какво от това, че беше прозрачно?! Че всички си казаха „Е, сега вече..“. Е? И какво "вече"?!, завърши Таков.

Христо Иванов директно говори за прокуратурата.

"Не се случи реформата на прокуратурта и наистина е време да сменим терминологията. Време да говорим отделно за съдебна реформа и отделно за рефома на прокуратурата и дори редом с нея да говорим за рефома на МВР, без която не може да се случи всичко", каза той.

Според него премиерът Бойко Борисов се е запънал заради "двете каки" и казал, че не иска да чува за съдбна реформа.

Иванов каза и че не е съгласен със Соня Найденова - че на държавното обвинение задължително му трябва децентрализация.

Това, което трябва да имаме, не е движение към "пенкилера" – децентрализацията. Аз не вярвам, че децентрализацията на прокуратурата ще реши основни проблеми – в такава страна с огромни корупционни проблеми отдолу догоре. И то от отделни прокурори, отгледани в тази среда!

Лекът е един и той е: ясен механизъм за политическа и обществена отговорност от главния прокурор.

Когато главният прокурор се чувства спокоен да навлиза на терена на „Шоуто на Слави“ и да разменя реплики с него, това е само пример за каква безотговорност става дума", каза Иванов.

"Управляващите възпроизвеждат общото ниво на народа. Когато напусках ВСС си мислех, че по-лош от нашия не може... Е, може. Затова и следващият Съвет няма да бъде различен", каза конституционният съдия Румен Ненков.