Три първични огнища на заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) са установени в областите Видин, Враца и Пловдив. Това съобщи на извънредна пресконференция д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„Едното е в дивечовъдно стопанство в област Враца. След епидемиологично проучване се установи връзка с две вторични огнища в област Видин. Стопани са закупили за доотглеждане заразени птици (патици) от стопанството“, обясни д-р Петкова.

Констатирано е и първично огнище във видинското Ново село - в двор, където се отглеждали около 25 домашни птици за лични нужди.

Третото огнище на болестта е в промишлен птицевъден обект в с. Маноле, област Пловдив. Там ставало въпрос за малки патета, които са доставени от Унгария.

Огнищата на птичи грип в страната. Карта БАБХ

Всички болни птици в засегнатите стада са умъртвени и труповете им са обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса. Извършена е дезинфекция в засегнатите стопанства.

Случаи на птичи грип в България не е имало от януари 2015 г., когато бе открито първично огнище в бургаското село Константиново.

„Обстановката в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена - само за месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватия и Румъния има случаи на инфлуенца по птиците. Затова бяхме уведомени от Европейската комисия, че пратка с еднодневни патенца пътува за България. Тъй като птиците са от обект, намиращ се до зоната на наблюдение в Унгария, веднага разпоредихме прегледи и взимане на проби“, обясни Петя Петкова.

В резултат на засиления контрол се взимат проби и от други промишлени птицевъдни обекти.

Зам.-изпълнителния директор на БАБХ каза още, че на този етап няма засегнати хора, няма и опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи при пряк контакт на хората със заразени птици, обясни Петкова.

Като превантивна мярка тя посочи, че е важно фуражите и суровините, използвани за изхранване на птиците, да се съхраняват в закрити помещения. Така се избягва възможността диви пернати да заразят храната, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса.

„Данните от държавите членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът не е така патогенен за хората.“ Това допълни д-р Георги Чобанов, шеф на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ.

И поясни, че заболяването е изключително патогенно за кокошки и пуйки и причинява големи финансови щети за стопаните.

Като превантивна мярка срещу разпространението на инфлуенцата от днес е забранен ловът на пернат дивеч. Важно е да се избягва всякакъв контакт с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на вируса.

Извършват се засилени клинични прегледи в цялата страна, забранени са пазарите за птици.

В село Маноле пратката е била с 3150 еднодневни патенца, идващи от Унгария. Извършена е проверка къде са доставени други пратки от тази страна и от всички стада са взети проби. Резултатите за наличие на вируса са отрицателни.

Няма опасност от консумация на пилешко месо и продукти от птици, казаха от агенцията. Важно е да се спазват основни мерки за лична хигиена. При отглеждането на птици в дворовете трябва се използва работно облекло, с което да не се влиза в дома.

Извънредната пресконференция се водеше от д.р Петя Петкова, зам.-шеф на Българската агенция по безопасност на храните.