„Нейно Величество ще се откаже от част от своите публични планове в края на 2016 г.,“ съобщава пресслужбата на Бъкингамския дворец. Патронажът над редица британски институции ще премине към други членове на кралското семейство, съобщава Би Би Си. Това засяга както Националното общество за предотвратяване на жестокост срещу деца (NSPCC), така например и Асоциацията за тенис на трева, Кралското географско общество и Съюза по ръгби. Освен държавен глава на 16 кралства, Елизабет е патрон и почетен председател на повече от 600 институции – на над 400 от които стои начело още от възцаряването си през 1952 г.

Бъкингамският дворец съобщава, че това известие е начало на процес по предаването на тези патронажи на други членове на кралското семейство през идващите месеци. Пресслужбата на двореца добавя, че кралицата ще продължи да стои начело на стотици организации, но че ще започне да споделя задълженията си с някои от най-близките си сродници.

Новината напомня за примера, даден от нейния съпруг принц Филип, който се оттегли от патронажа на част от институциите, свързани с него, още през 2011 г. Той е роден през 1921 г., а Елизабет – през 1926. Двамата са женени от 1947 г. Единбургският херцог е 95-годишен, а Елизабет ІІ е на 90. Тя царува вече 64 години – по-дълго от всеки друг монарх в историята на Великобритания, но засега не и на Европа.

Питър Хънт, кореспондент на Би Би Си в Бъкингамския дворец, нарича новината „признание за напреднала възраст“. Придворни служители окачествяват това като облекчаване на товара върху раменете на кралицата и коментират, че този процес е започнал още преди известно време, но без много шум. Това е неизбежно, при положение, че пълното оттегляне не съществува като възможност.

При абдикацията си през 2014 г. испанският крал Хуан Карлос І коментира, че не иска наследникът му Фелипе да се превърне в копие на принц Чарлс и да пропусне най-добрите години от живота си, без да е приел пълната си отговорност като държавен глава. Папа Бенедикт ХVІ също се оттегли от Светия престол през 2013-а, в същата година като нидерландската кралица Беатрикс. Британската монархия обаче традиционно избягва абдикациите и случаят с оттеглянето на Едуард VІІІ през 1938-а е смятан за историческа криза, така че тази възможност не стои пред Елизабет ІІ.

elisabeth

Слуховете за абдикация на Елизабет II, разпространявани от британските таблоиди през април тази година, не се потвърдиха.

Като монарх и формален суверен на повечето държави от Общността на нациите (бившата Британска общност), кралицата поема все по-малък брой публични ангажименти във Великобритания и в други страни с всяка изминала година. Въпреки това за 2015 г. те са били 177. Все по-малко вероятно е тя да лети до далечни дестинации. През 2015-а тя посети Германия, но през ноември тази година внукът й принц Хари я представляваше на Карибите, а Уелският принц вероятно ще изпълни задълженията при планираното кралско посещение в Канада през 2017 г.

През идващите месеци и години Елизабет ІІ постепенно ще делегира задълженията си на различни членове от своето семейство и същевременно ще продължи да царува.

Принц Хари и по-големият му брат принц Уилям постепенно ще поемат повечето от патронажите и церемониалните задължения, досега възлагени на кралицата. Като Кеймбридки херцог, Уилям е вторият по ред наследник на британската корона, непосредствено след баща си Чарлс.

Съобщението на Бъкингамския дворец за първите преразпределени патронажи и почетни председателства беше оповестено със събирането на кралското семейство за началото на коледните тържества. Кралицата и съпругът й обикновено дават празничен обяд за членовете на Уиндзорската династия преди да заминат за имението си Сендрингъм, където прекарват Коледа.

Новината идва в момент, когато Великобритания още не е взела окончателно решение относно евентуалното задействане на процедурите по излизане от Европейския съюз и се намира пред възможността за още референдуми и парламентарни прения по този жизненоважен въпрос.

"Площад Славейков"