Браншови съюзи във фармацевтиката и Американската търговска камара в България се обявиха за сериозно преразглеждане на голямата обществена поръчка за лекарства за болниците в размер на 1,33 млрд. лв. с ДДС. Това стана в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов и други.

Процедурата бе задействана от здравното министерство малко след оставката на правителството на Бойко Борисов. Става въпрос за централизирано договаряне на 800 вида лекарства за нуждите на 145 лечебни заведения.

Идеята е на министъра в оставка Петър Москов. Тезата му е, че така ще се спестят десетки търгове, при които болниците ще поръчат поотделно нужните лекарства. По-голямото количество ще доведе до по-големи отстъпки, болниците няма да виждат кой наддава, нито пък търговците ще знаят за кои клиники отиват техните лекарства, смята Москов.

За преразглеждане на условията и реда на поръчката се обявиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България - АРФАРМ, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства – БАТЕЛ, Българската генерична фармацевтична асоциация – Бгфарма и Американска търговска камара в България – AmCham.

Според тях така организираната процедура ще доведе до дестабилизиране на сектора, а от там и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия. Асоциациите изброяват и конкретните условия, които ги притесняват. Ето част от тях:

- липсват критерии за подбор на включените в обществената поръчка за 2 години напред лекарствени продукти;

- има ненужно висок минимален остатъчен срок на годност на продуктите към датата на доставка, без никакво отчитане на специфичните различия при производството на определени групи лекарствени продукти;

- ограничава се възможността за представяне на варианти на оферти в рамките на една номенклатурна единица;

- притеснителен е опитът за определяне на централно ниво на максимални количества за всяко международно непатентно наименование (INN), които да се закупуват от лечебните заведения за период от 2 г.

- има сериозни пропуски при изработването на самата електронна платформа, по отношение на гаранции за информационна сигурност. Изцяло е подценен въпросът с гарантирането на прозрачност и залагането на антикорупционна защита;

Браншовите организации заявяват готовност за намиране на партньорско и работещо решение за въвеждане на централизирано договаряне на лекарства, предвид очевидните обществени ползи. И призовават българските власти и общество за активна позиция и изграждането на по-бърза, качествена и сигурна система за снабдяване на болниците с лекарствени продукти.