Девет общини са подали документи за финансиране по пилотната програма на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за развитие на минералните извори. Това съобщиха от екоминистерството.

Преобладават общини, управлявани от ГЕРБ. Кандидатстват Минерални бани в област Хасково (с кмет от ДПС), Полски Тръмбеш (с кмет, подкрепен от БСП), Сапарева баня (ГЕРБ), Панагюрище (ГЕРБ), Бургас (ГЕРБ), Разлог (ГЕРБ), Берковица (коалиция), Велинград (ГЕРБ) и Септември (ГЕРБ).

По-голяма част от проектите са за изграждане на водопроводи и събирателни резервоари. Част от общините предвиждат инвестиции в помпени станции и надземна част на водовземни съоръжения.

Програмата на МОСВ за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води е с бюджет 3,5 млн. лв. Схемата се администрира от Националния доверителен екофонд. Държавата ще осигури безвъзмездно до 50% от проектите на местните власти. По програмата е допустимо създаването на публично-частни партньорства между общините и бизнеса. При използване на кредит за реализиране на проекта, МОСВ ще покрива лихвите по него.

Минералните води в страната имат ценни качества - температура между 20 и 102 градуса, изключителна чистота заради дълбочинния произход и разнообразен минерален състав. Това дава възможност да се използват за питейни цели, балнеология, развитие на туризъм и спа центрове, отопление на сгради, оранжерийно производство, спортни дейности.

Изследвания показват, че към момента се оползотворява по-малко от 20% от ресурса на минерални води в страната, като потенциалът е 3800 литра в секунда.

Комисия ще оценява подадените предложения до края на януари 2017 г. Проектите трябва да бъдат изпълнени до края на следващата година.