Въпреки всички изявления на премиера Бойко Борисов, че той иска да се въведе чист мажоритарен вот в два тура, депутатите от ГЕРБ признават, че най-вероятно партията е склонна да мисли в посока смесена система. Това установи Клуб Z в кулоарите на парламента. Депутати от ръководството на парламентарната група признаха, че в партията се обсъжда вариант половината от парламента да бъде избиран мажоритарно. Тази избирателна система прилича повече на германската, докато Борисов за обяви за почитател на френската.

В Германия избирателите гласуват с две бюлетини - една за партия, и една за мажоритарен кандидат. Допустимо е един избирател да гласува за една партия и за мажоритарен кандидат на друга партия. Местата в парламента се разпределят на пропорционален принцип между партиите. Те обаче се заемат с предимство от мажоритарно избраните техни кандидати.

На проведения референдум, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави" над 2,5 млн. български граждани гласуваха с "да" на въпрос трябва ли депутатите да се избира мажоритарно в два тура. Около 12 000 гласа не достигнаха референдумът да бъде задължителен за парламента. В момента обаче тече ново броене на бюлетините, разпоредено от Върховния административен съд. След като съдът се произнесе и ако допитването все още не е задължително за парламента, то депутатите ще имат три месеца, в които да се произнесат. Според закона те могат и да отхвърлят мажоритарния вот.

В подкрепа на смесената избирателна система вече се изказаха официално от БСП. Реформаторският блок подкрепя преференциалното гласуване, но с нисък праг и без привилегии за водача на листата, както е сега.