Вече със сигурност има ваксина среще Ебола.

Това съобщи Световната здравна организация /СЗО/ в специално съобщение на сайта си.

Според организацията новият препарат, разработен от Канада, показва 100% ефективност. Това показват данните от извършените до момента проучвания на експериментарната ваксина. 

"Нито един случай на зараза не е регистриран за 10 дни, след като повече от 5 хиляди души бяха ваксинирани в Гвинея", съобщават от СЗО. 

"Заболели са 23-ма души, но нито един от тях не е бил третиран с новия препарат. Това дава основание да се мисли, че ваксината е много ефикасна и ефектът от нея може да достигне 100%", коментира пред Франс прес зам.-генералният директор на организацията Мари-Пол Киени.

Епидемията от ебола избухна в Гвинея през 2013 година. Вирусът се разпространи светкавично и в други страни от Западна Африка. Епидемията причини смъртта на 11 хиляди души.

Учените разработват ваксина срещу вируса ебола от 40 години. Според създателите на ваксината тя е 100% ефикасна през 10-те дни след поставянето й на неинфектиран човек, който е бил в контакт с болен. Подобни бяха и предварителните резултати, публикувани през 2015.