Като знак на солидарност и символ на мирното съвместно съществуване между мюсюлмани и християни, иракски бизнесмен реши да построи огромна елха в Багдад, съобщи muslimpress.com.

30-метровото дърво е разположено в центъра на увеселителен парк в иракската столица. Струва приблизително 24 000 долара. Построяването е осъществено от иракски войници, които са работили доброволно.

Отделни части на града също са украсени за празника. Бизнесменът Яси Саад  обяснява, че е поръчал елхата, за да се приобщи към "нашите християнски братя в техния празник" и да помогне "на иракчаните да забравят своята болка, особено войната в Мосул".

Християните в Ирак са преследвани упорито от "Ислямска държава" и броят им в арабската страна намалява от 2003 г насам. Хиляди избягаха от Мосул, когато джихадистите нахлуха в града през 2014 г. Иракската армия освободи няколко християнски селища през октомври, докато разчистваше изходите на Мосул от фанатиците. В едно от тях група войници бяха заснети насред тежката работа да вдигнат отново кръста на местната църква.